Vesić: Nova zgrada za patrijarha 1Foto: Miloš Majstorović

Nakon kompletne rekonstrukcije ovog platoa, hram bi trebalo da zauzme njegovo centralno mesto, precizirao je Vesić, gostujući na Radiju „Slovo ljubve“.

On je rekao da su u dogovoru sa patrijarhom Irinejom angažovali tim arhitekata koji će početi da radi na arhitektonskom uređenju platoa ispred Hrama Svetog Save.

Vesić je rekao da „hram mora da bude centralno mesto na tom platou, odnosno sve staze treba da vode ka njemu“.

„U okviru kompletne rekonstrukcije platoa radiće se i projekat nove zgrade gde će biti sedište njegove svetosti i Svetog sinoda, tako da će sve biti jedinstvena celina. Prirodno je da sedište patrijarha bude pored Hrama Svetog Save i da ovo mesto postane saborno mesto naše crkve i realno, našeg naroda“, istakao je Vesić.

Završetak radova na Hramu Svetog Save izuzetno je bitan za grad, ali i za čitav narod i crkvu, dodao je Vesić. Hram je važan i za turizam jer se sa Kalemegdanom i Skadarlijom nalazi među tri najposećenija mesta u Beogradu, istakao je on.

Vesić je istakao da već dugo vremena postoji ideja da se uredi plato ispred Hrama Svetog Save koji nije urađen onako kako bi trebalo.

„Imamo stalni dijalog i dobru komunikaciju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i sve eventualne probleme rešavamo u hodu“, naveo je zamenik gradonačelnika.