Vesna Pešić: Klasično zastrašivanje građana i pedantna kontrola društvenih mreža 1Foto: print scren youtube - novo jutro

Nakon što nas je predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio da širimo “najcrnju fašističku propagandu” jer izveštavamo o aktivnostima njegovog brata Andreja Vučića na dan izbora u mesnim zajednicama u Novom Sadu, premijerka Ana Brnabić otišla je juče korak dalje.

Ona je izjavila da pisanje Danasa inspiriše pojedince da ubiju predsednika i članove njegove porodice.

Naše pisanje je “uzrok” rekla je predsednica Vlade, a “posledica” je tvit zbog kog je nekadašnji političar i pravnik Zoran Čičak priveden na informativni razgovor.

Čičak je na svom tviter nalogu objavio: “Svaka mesna zajednica da zaduži jedan snajper… Da bi utakmica bila fer“, okačivši pritom naslovnu stranu Danasa na kojoj je ispod najave teksta “Andrej Vučić imao zadak da opominje i disciplinuje” pisalo da se sumnja da su za kupovinu glasova i pritisak na birače bili zaduženi Marko Bosanac Boske i Slobodan Milutinović Snajper.

Potpuno je jasno da je tvit napisan u ironičnom tonu, te na kakav je “snajper” mislio, zbog čega je Čičak juče dobio masovnu podršku tviteraša koji su delili napisano, pozivajući nadležne da i njih uhapse.

Da li premijerka nije razumela da je reč o ironiji ili je pošto poto želela da “odbrani” Andreja Vučića od navodnih napada našeg lista, ostalo je nejasno jer nije želela da odgovori na naša pitanja.

Prethodno gostujući na Pinku, Brnabić je mahala naslovnicama Danasa i između ostalog, rekla:

“Sad smo tačno videli, posle prve naslovne strane paralelno sa ovom drugom naslovnom stranom, imamo poziv da svaka mesna zajednica nabavi po jedan snajper, ubije valjda Aleksandra Vučića i Andreja Vučića tim snajperom. E onda će izbori biti fer. I sad smo došli do toga šta su njihovi zahtevi, kakvi izborni uslovi treba da budu. Aleksandar Vučić ne može da se bavi politikom i ne može da se bavi izborima. Sad smo otišli i korak dalje, sada ni Andrej Vučić ne može da se bavi politikom i ne može d ase bavi izborima. E sad njih treba i fizički likvidirati i onda će izbori da budu fer. Evo to su onda fer izborni uslovi. Ja nemam šta drugo o tome da kažem“, rekla je Brnabić, zaključivši da pisanje Danasa i sporan tvit imaju “uzročno-posledičnu vezu”.

Advokat Vladimir Gajić ocenjuje za Danas da je premijerka juče prevazišla samu sebe “kada je u pitanju glupost ali i bahatost”.

– Ona pre svega ne razume šta je sarkazam. Elementarno je neobrazovana. Zatim, njena obaveza da odmah javno brani Andreja Vučića samo pokazuje u kojoj meri je ona marioneta lične vlasti predsednika Srbije i njegove najuže porodice. Privođenje Zorana Čička kao građanina je jedan jadan i bedan pokušaj da ga javno osramote. Biće toga još, izgubili su živce. Banda se unervozila – smatra Gajić.

Sličnog mišljenja je i njegov kolega, advokat Vladimir Terzić, koji na pitanje da li mi našim pisanjem “inspirišemo” na ubistvo, odgovara da se “u glavama potencijalnih ubica javljaju ideje o “inspirisanju na ubistvo”, dok čovek zdravog razuma shvata metaforu ili neki drugu stilsku figuru”.

Prema njegovim rečima, u državi gde je tužilaštvu i policiji zabranjeno otkrivanje i gonjenje izvršilaca ozbiljnih krivičnih dela, u vezi sa korupcijom predstavnika najviših državnih organa, gde se medijski progon neistomišljenika pretvara u linč, u kojoj je sila iznad prava, novac iznad pravde, potpuno je “normalno” baviti se tviteraškim metaforama.

– Zoran Čičak je ozbiljan intelektualac i pravnik, naravno da sebi nije dopustio grešku, u tvitu je doveo u vezu izvesno lice pod nadimkom “Snajper” iz redova SNS, tako da je potez policije, njegovo hapšenje, apsolutno nezakonito, zbog čega će uskoro morati neko da odgovara – poručuje Terzić.

Advokat Milan Antonijević smatra da je jedina “greška” Zorana Čička što reč “snajper” nije napisao velikim slovom.

– Njegova jedina odgovornost može biti to što nadimak gospodina Snajpera nije napisao u svom tvitu velikim slovom, kao što piše na fotografiji koju je postavio uz tvit. Više puta sam napisao da ironija nije za tviter, ali mi je tužno da ironija izgleda nije ni za tužilaštvo, policiju, a i najviše državne organe – ocenjuje naš sagovornik.

Sociološkinja Vesna Pešić primetila je da se ljudi sve češće optužuju za pokušaj ubistva kada u šali ili ironično pomenu oružje, u ovom slučaju snajper.

– S obzirom da oko tih nekoliko mesnih zajednica napravila velika buka, gotovo „tragedija“ što nije pobedio SNS, Čičak je napisao ironičan tvit da mesne zajednice traba da imaju snajpere, sa jasnom aluzijom na kakav snajper, odnosno na koga je mislio. Hteo je da naglasi koliko je besmislen pritisak vlasti da vladajuća stranka mora da pobedi i u svim mesnim zajednicama, iako se ne radi o stranačkim izborima – ističe Pešić za Danas.

Prema njenim rečima, policija zna da on nije mogao misliti ozbiljno da mesne zajednice trebaju snajpere, ali da gotovo uvek takav tvit završi u policiji.

– To je bio i moj slučaj kada sam ispitivana u odeljenju za visoko tehnološki kriminal, rekavši u svom tvitu da ako se neke namere vlasti ostvare (ne sećam se tačno koje), ostaje mi da pucam u glavu, misleći u sopstvenu glavu. Radi se o klasičnom zastrašivanju građana, i o pedantnoj kontroli društvenih mreža. Pritisak je veliki, a demokratija i sloboda su još uvek daleko – zaključuje Vesna Pešić.

Zoran Čičak je prekjuče popodne priveden na razgovor u policiju zbog tvita. Juče tokom prepodneva deo javnosti je spekulisao da mu je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati. Međutim, on je oko podneva nastavio mirno da tvituje o određenim istorijskim ličnostima i događajima, uopšte se ne osvrnuvši na iskustvo sa policijom. Na tviteru inače često kritikuje aktuelnu vlast, uglavnom se izražavajući kroz ironiju i sarkazam.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Vesna Pešić: Klasično zastrašivanje građana i pedantna kontrola društvenih mreža”

  1. Ovakvo ponašanje vlasti prema medijima zabeleženo je samo u najcrnjim diktaturama, ali nigde u Evropi. Koreni ovog zla vuku od vučićeve frustracije medijima iz mladosti, kulminirali njegovim bahatim ponašanjem dok je bio ministar informisanja tj. propagande a sežu u veoma podmuklim aktivnostima i prgavim ponašanjem i danas. Tendencija je da će biti sve gore, učestalije, prljavije i arogantnije ponašanje prema novinarima i medijima u celini.

  2. Nije važno šta premijerka razume ili ne razume, već kako pojedine naslove tumače drugi,a svi različito percipiramo. Odgovornost mora da se preuzme-to je ono što tražite od predsednika a sada se traži od Vas.

  3. Зоран Чичак је прилично интелигентан и образован човек. Његови твитови су увек врло одмерени и занимљиви за читање чак и онима који се са њим не слажу. Проблем са овим твитом јесте то што је ”снајпер” написано са малим почетним словом тако да не може да означава има или надимак особе већ само предмет. Уосталом то се и коментарише у тексту. Зато, одбрана да је мислио на г. Снајпера тешко да може да прође јер се ни у једном другом његовом твиту неће пронаћи словна или граматичка грешка. Није ми јасно шта је, иначе одмереном и паметном Зорану Чичку, ово требало.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.