Vesnici slobode Srbije 1Foto: D. E.

Nakon intoniranja himne Republike Srbije, u izvođenju mlade Šapčanke Irine Brodić, predsednik Skupštine grada Šapca i Organizacionog odbora „Mišarskih svečanosti“ Nemanja Pajić obratio se okupljenima i istakao da su mišarski junaci 1806. godine na tom mestu izvojevali jednu od najvećih pobeda srpskog naroda i upisali se na najslavnije strance naše istorije.

– Oni su znali vrednost i značenje slobode. Vek posle toga, u isto vreme, u avgustu, na planini Cer, srpski narod je ponovo morao na isti način da izbori jednu od svojih najvećih pobeda. Šabac je povezan i sa Mišarom i sa Cerom i ljudi na ovoj teritoriji znaju šta je sloboda i kako se za nju boriti. Na nama je da poštujemo slobodu koju su nam preci izvojevali, ali i da se svojim radom i marljivošću borimo da na ovim prostorima živimo bolje i na taj način najbolje ukažemo čast svima koji su dali svoj život da mi danas živimo u slobodi. Samo sećanje na njih je dovoljno da kažemo da njihova žrtva nije bila uzaludna. Čestitam Zadužbinarskom društvu „Prvi srpski ustanak“ sa Mišara koji već 20 godina drži plamen sećanja na mišarske junake i privlači mlade, kao što su članovi Omladinskog pozorišta „Vožd“, da nastave tu misiju – poručio je Pajić.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić pozdravio je u ime Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije predstavnike Srpske pravoslavne crkve, Ministarstva odbrane RS, delegaciju Grada Šapca, Vladimiraca, kao i udruženja građana opredeljena za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, ratne veterane i ratne vojne invalide.

– Boj na Mišaru predstavljao je u tom vremenu jednu od najznačajnijih pobeda ustanika nad jedinicima regularnih oružanih snaga Otomanskog carstva, jedan od najveličanstvenijih uspeha u ratovanju za uspostavljanje temelja moderne srpske države, najznačajniju pobedu u savremenoj istoriji Srbije. Neumirena seljačka Srbija izvojevala je sama sebi slobodu i stvorila sopstvenu državu kada to niko od nazovi civilizovanih naroda Evrope nije verovao. Ta mala, izmučena Srbija, kojoj je Mišar jedan od stubova u izgradnji hrama nacionalnog identiteta i ponosa. Iz istorije još nismo naučili da se bojevi i bitke ne vode samo u ratovima, već i u miru i da mi Srbi moramo naučiti od drugih da i u miru pobeđujemo, da živimo i radimo u miru i da konflikt nije jedino mesto i polje na kome se možemo hrabrošću i junaštvom dokazivati, naglasio je Antić.

Nakon obraćanja zvaničnika, umetnički program u izvođenju Omladinskog pozorišta „Vožd“ izveli su glumci Dušan Simić i Filip Rajković. Bitka na Mišaru vođena je između srpske ustaničke vojske pod komandom Karađorđa i turske vojske na brdu Mišar kod Šapca od 13. do 15. avgusta 1806. godine i jedna je od najvećih pobeda srpskih ustanika za vreme Prvog srpskog ustanka.

I pozorište na Mišaru

Mišar je jedan od retkih sredina koja tokom cele godine, a ne samo za godišnjice, čuva sećanje na značajne istorijski prelomne događaje. Ovde je formirano Udruženje građana „Prvi srpski ustanak“, koje je izdalo niz značajnih brošura a izdavač je i jedinstvenog časopisa za kulturu. Ovde je omladina osnovala pozorište „Vožd“koje funkcioniše po svim teatarskim pravilima. Veliki iskorak je organizovanje Internacionalnog teatarskog festivala -INTEF, od 14. do 18 avgusta, u Domu kulture na Mišaru. Festival će okupiti više od 150 mladih glumaca amatera iz Srbije, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije.