Vino "Limuzina" na Grand Tastingu u Beogradu 1Foto: Promo

Među njima pažnju posebno privlače Limousina bijela 2006 i Limoosine XL 2007, oba vina iz hercegovačke vinarije Brkić čija se bukvalno ručna proizvodnja vina oslanja na pravila biodinamike i koja nikada nisu bvila dostupna u Srbiji.

U pitanju su praktično kultna vina koje na kolekcionarskim aukcijama dostižu za naše pojmove neverovatnu cenu, a koja će na Grand Tastingu moći da se probaju – na čašu.

Vino Limousina bjela napravljeno je od sorte žilavka iz berbe 2006. godine u svega 135 magnum flaša, po strogim principima biodinamike. Iako je pokušavao, njen tvorac Jospi Brkić više nije uspeo takvo vino da dobije ni iz jedne naredne berbe, samim tim ova „limuzina“ ostala je do danas unikat.

Ista je situacija i sa vinom Limoosine XL 2007 od sorte blatina, koja je čitavih 10 godina odležavalo u buretu i za koje stručnjaci tvrde da je vino kakvo nastaje možda samo jednom u životu.

U pitanju je vino od selkcionisanog najboljeg grožđa, iznenađujuće velikog tela za blatinu, tamne boje i prepuno senzacija čokolade i crvenog voća. Jednostavno rečeno savršeno sazrelo, u neku ruku hercegovačka verzija slavne španske Rioja Gran Reserve, strukturalnost, zreli tanini, duga završnica… I posle kažu da munja ne udara dva puta na isto mesto!

– Priroda ima svoje zakonitosti na koje ne možete ili ne želite da utičete. A ja poštujem prirodu – objašnjava Brkić.

– Bela Limousine bila je stvarno nešto posebno, žilavka kakvu nisam ni u snu očekivao. Pojavila se sama, nisam ja nešto tako ni zamislio, kamoli hteo napraviti, ti ukusi, mirisi i sve što se kasnije dogodilo s njom jednostavno su sami od sebe nastali! A onda je došla berba 2007, najbolja na ovim prostorima poslednjih 10-15 godina. Blatinu sam proizveo u svega deset barik buradi i jedno ostavio u podrumu da pratim kako se razvija. I videlo se da iz godine u godinu lepo napreduje, tako da sam konačno 2017. godine, deset godina nakon što sam vino stavio u bure, odlučio da je dosta. Mislim da kao što se bela „limuzina“ od onda više nije ponovila, da verovatno više nikada neću ni crnu držati 10 godina u bačvi. To se jednostavno u oba slučaja – dogodilo!

A sada će u Beogradu prvi put obe te neverovatne vinske „limuzine“ biti jedna do druge, jedinstvena prilika da se proba nešto samo sada i – nikad više!

Zašto limuzina?

Naziv Limousine dao je jedan od posetilaca festivala vina u Sarajevu 2007. godine uz objašnjenje: „Ovo vino je stvarno veliko, velika boca, nema ga u prodaji, deluje bogato u ustima, miriše na petrol, ljulja… Ma, ovo vino je limuzina!“

Kako do ulaznica za Grand Tasting?

Za Grand Tasting 2019 pušteno je u prodaju svega 1.000 ulaznica po ceni od 2.500 rsd. Budući da će se na ovoj degustaciji točiti raritetna vina čija je cena veoma različita, svaki posetilac uz ulaznicu dobija katalog s opisom svih vina na Grand Tasting 2019, vinsku čašu i apoene u vrednosti od 2.000 dinara, svojevrsni wine money pomoću kojeg će moći da proba i pije vina po želji.

Takođe, na licu mesta će biti punktovi za dokupljivanje vinskih apoena, a biće omogućena i kupovina vina na flašu.

Ulaznice se u pretprodaji mogu rezervisati i kupiti putem maila redakcija@vino.rs ili na telefone: +381 61 696 3560 i +381 64 111 8279, ili online preko tickets.rs i na njihovim prodajnim mestima u Srbiji.