Borba za Evropu u kojoj su žene i muškarci jednaki 1Savet EU Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Ona je odraz našeg identiteta, važan preduslov inovativne, konkurentne i uspešne evropske ekonomije. U biznisu, politici i društvu u celosti možemo da dostignemo pun potencijal samo ukoliko koristimo sav naš talenat i različitost. Ravnopravnost polova donosi više poslova i veću produktivnost – potencijal koji treba da iskoristimo kako bismo prešli na „zelenu“ i digitalnu ekonomiju i odgovorili na demografske izazove, navodi se u Strategiji Evropske komisije za rodnu ravnopravnost, za period 2020-2025.

U dokumentu se ističe da je „dostizanje rodne ravnopravnosti zajednička odgovornost“, što zahteva „udruživanje svih institucija EU, država članica i agencija EU, uz partnerstvo sa civilnim društvom i organizacijama za borbu za prava žena, socijalnim partnerima i privatnim sektorom“. „Zajedničkim radom institucije EU i države članice treba da prodube saradnju sa civilnim sektorom, uključujući ženske pokrete i organizacije, međunarodne organizacije i vlade, da bismo napredovali u pravcu ravnopravnosti polova i nastavili da budemo globalni lideri“, poručuje EK.

Kao glavni cilj Strategije označena je „Evropa u kojoj su muškarci i žene, devojčice i dečaci u svoj svojoj različitosti jednaki, gde su oni slobodni da slede put u životu koji odaberu, gde imaju jednake šanse da napreduju, i gde mogu jednako da učestvuju i vode naše evropsko društvo“. U tom kontekstu, precizira se da će EK „sistematski uključivati načelo polne ravnopravnosti u sve faze donošenja odluka u svim segmentima“.

„Svi treba da budu bezbedni u svojim domovima, u ličnim odnosima sa drugim ljudima, na svojim radnim mestima, u javnim prostorima i onlajn. Žene i muškarci, devojčice i dečaci, u svoj svojoj različitosti, treba da budu slobodni da izraze svoje ideje i emocije, da slede obrazovni i profesionalni put koji izaberu, bez ograničenja koja nameću stereotipi o rodnim normama… Rodno zasnovano nasilje ostaje jedno od najvećih izazova naših društava i duboko je ukorenjeno u rodnoj neravnopravnosti. O rodno zasnovanom nasilju, u svim njegovim oblicima, i dalje se nedovoljno izveštava i ono se ignoriše, i unutar EU i šire. EU će činiti sve što može da spreči i da se bori sa rodno zasnovanim nasiljem, da podrži i zaštiti žrtve takvih zločina i da se postara da krivci odgovaraju za svoje nasilno ponašanje“, napominje se u dokumentu.

Pojačano finansiranje

EK je predložila Višegodišnji finansijski okvir (MFF), koji će podrazumevati „uključivati načela rodne ravnopravnosti u različite finansijske i budžetske instrumente EU, naročito u Evropski socijalni fond plus, Evropski regionalni razvojni fond, Kreativnu Evropu, Evropski fond za pomorstvo i ribarstvo, Program investiranja..“. Objašnjava se da će finansiranjem biti „podržane akcije koje promovišu učešće žena na tržištu rada, kvalitetniji rad i život, investiranje u ustanove za brigu, pomoć ženama preduzetnicama, borbu protiv rodne segregacije u određenim profesijama…“

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.