Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Izbor Koveši, bivše državne tužiteljke Rumunije, podržao je prethodni saziv Evropskog parlamenta, ali Savet EU, koji čine vlade država članica Unije, nije dao „zeleno svetlo“. Diskusije će biti nastavljene nakon letnje pauze u radu briselskih institucija.

Prema scenariju koji se sve češće pominje, novi saziv EP-a, izabran nakon majskih izbora, i Savet EU će kao kompromisno rešenje podržati francuskog kandidata Žan-Fransoa Bonera, iako se Koveši širom Starog kontinenta doživljava kao daleko podesnija ličnost za obavljanje tako važne funkcije.

U intervjuu za briselski portal Politiko Koveši jasno poručuje da uprkos smanjenim šansama za pobedu nema nameru da odustane od „trke“ za poziciju u EU.

„Ni pod kojim okolnostima ne odustajem, sve dok se proces ne okonča imam šanse da dobijem ovaj posao i do poslednje sekunde ću se boriti“, poručila je ona.

U vreme kada je Koveši predvodila rumunski Direktorat za borbu protiv korupcije (DNA), ta agencija je pokrenula zakonske postupke protiv oko 1.000 ljudi godišnje, od čega je 900 i osuđeno, ukazuje Politiko. „Pod mojom upravom DNA je postala primer dobrih praksi u jugoistočnoj Evropi kada je reč o korupciji visokog nivoa… DNA je, takođe, jedina institucija u Rumuniji koja istražuje slučajeve zloupotrebe fondova EU, a to je prioritet u mom radu – više od 2.000 takvih slučajeva godišnje istraživali smo tokom mog mandata“, precizirala je bivša državna tužiteljka Rumunije, koju je vladajuća Socijaldemokratska stranka ranije optužila da predvodi „lov na veštice“ jer je pod njenom upravom DNA uspešno „gonila“ poslanike, ministre i druge visoke funkcionere zbog primanja mita, prevara, zloupotreba ovlašćenja i drugih dela povezanih sa korupcijom, i mnogi od njih našli su se iza rešetaka.

Laura Koveši je za Politiko ukazala i da je istražujući veliki broj slučajeva ovladala znanjem u vezi sa tipologijom zločina, što je, prema njenom mišljenju, izuzetno važno jer „kada znate kako je neko delo učinjeno, znate i kako da ih uhvatite, a to ću primeniti i na nivou EU – korupcija nije izmišljena u Rumuniji, to nije novi brend“.

Borba protiv korupcije u Rumuniji prešla je okvire te države i postala međunarodno političko pitanje. Jedan od „najsvežijih“ primera jeste slučaj lidera socijaldemokrata Liviua Dragneae, dugo smatranog za najmoćnijeg Rumuna, osuđenog na tri i po godine zatvora zbog korupcije i nepotizma, na osnovu dokaza koje je svojevremeno prikupio tim Laure Koveši. Nešto ranije, Vrhovni sud Rumunije odbacio je optužbe o zloupotrebi položaja, ucenama i lažnom svedočenju koje su bile podignute protiv Koveši. Štaviše, utvrđeno je da su različite restriktivne mere koje su joj bile nametnute, uključujući privremenu zabranu napuštanja države, protivzakonite.

„Strpljivo čekanje“

Koveši je za Politiko demantovala spekulacije da želi da postane političarka i da se kandiduje za predsednicu Rumunije. Kako je naglasila, „nema nameru da napušta pravničku profesiju“. Ona navodi da „strpljivo čeka“ ishod pregovora Saveta EU i Evropskog parlamenta. „Nekada sam igrala košarku i postojale su situacije kada je protivnički tim pobeđivao za pola poena, a zatim sam postizala koš u poslednjih pet sekundi i pobeđivali smo“, kazala je Laura Koveši.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Povezani tekstovi