Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

„Prosvetu“ je sredinom 2009. kupilo preduzeće IPS media, neaktivno prethodnih nekoliko godina, a vlasnici Dejan i Teodora Pantović gotovo istovremeno su uzeli i izdavačku kuću „Rad“. Za godinu dana koliko su posedovali te dve firme, uspeli su da rasprodaju gotovo celokupnu imovinu, knjižare, lokale, magacine. Tvrdili su da su dobijenim novcem izmirili obaveze tih preduzeća, ali kada je godinu dana kasnije, pod štrajkovima i pritiskom zaposlenih Agencija za privatizaciju ušla u kontrolu i nakon toga raskinula ugovor sa Pantovićima, preduzeća su ostala u dugovima i bez imovine. Spekuliše se da je bračni par pobegao tada u Crnu Goru, ali očigledno da je to bila preventivna odluka, jer ih niko nije ni gonio. Nekoliko godina kasnije imali su ideju da ponovo otkupe ta dva preduzeća. Entuzijazam im je splasnuo verovatno posle saznanja da jedina preostala knjižara „Prosvete“, kultni „Geca Kon“ u Knez Mihailovoj ulici, ranije proglašena za kulturno dobro, podleže restituciji i da su se javili naslednici.

– Proces vraćanja te imovine je pokrenut ali je zaustavljen dok se sudskim putem, kroz ostavinske postupke ne utvrdi krug naslednika. Inače, to je uobičajena procedura i postupak vraćanja će posle toga biti nastavljen – objasnio je za Danas direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

U međuvremenu, „Prosveti“ zaglavljenoj u dugovima pre dve godine odobren je unapred pripremljen plan reorganizacije. Tim i ranijim planovima Vlade, dugovi prema državnim institucijama konvertovani su u kapital a za oko 14 miliona dinara, kolika su potraživanja komercijalnih poverilaca, određen je rok od 18 meseci da se izmire. Ipak, ni to nije prošlo bez kontroverzi, jer je rok probijen, direktoru i članovima odbora direktora istekli su mandati. Ovih dana pominju se i krivične prijave koje su akcionari i zastupnik kapitala podneli protiv direktora zbog kredita koji je podigao kao fizičko lice a novac pozajmio „Prosveti“ pri čemu je stavio hipoteku na pokretnu imovinu firme.

Direktor Dragan Milenković potvrdio je Danasu da je kao privatno lice podigao kredit, ali kaže da u tome nema krivičnog dela, jer je pozajmica „Prosveti“ bila beskamatna, pri čemu je i Ministarstvo kulture uplatilo obećani novac, čime je transakcija zatvorena. On tvrdi da mu je produženjem roka za realizaciju UPPR-a zapravo produžen i direktorski mandat. Milenković, međutim, nije mogao da nam kaže kakva će sudbina tog preduzeća biti kada se završi reorganizacija, jer od imovine nije ostalo gotovo ništa pa je i vrednost brenda počela da bledi.

I rakija na rafovima knjižare

Pre dve nedelje u rafovima knjižare „Geca Kon“ pojavile su se flaše sa rakijom kao dopuna asortimanu. Direktor Dragan Milenković u tome ne vidi ništa sporno. On nas je podsetio šta je svojevremeno Geca Kon odgovorio prijatelju koji je negodovao kada se u knjižari našla i druga roba osim knjiga. „Ti češ da mi kažeš šta ću ja da prodajem u svom dućanu“, rekao je.

Ministarstvo: Ne postavljamo direktore

„Za navedeno privredno društvo rešenjem Privrednog suda u Beogradu usvojen je Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), koji je postao pravosnažan 29. septembra 2016. godine. UPPR predstavlja novi ugovor između preduzeća i poverioca, a svakim UPPR-om je predviđena osoba zadužena za njegovo sprovođenje, koja obaveštava nadležne (sud i poverioce) ukoliko su uočene nepravilnosti. Ministarstvo privrede ne postavlja direktore u navedenom subjektu privatizacije, već skupština tog privrednog društva“, odgovoreno je iz Ministarstva privrede.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.