Poljsko predsedavanje Višegradskoj grupi u doba pandemije 1Foto: EPA-EFE/ LUKASZ GAGULSKI

U vreme kada je jedinstvo u borbi protiv pandemije kovida 19 važnije od svih političkih interesa, Poljska od 1. jula preuzima predsedavanje jednim od najuspešnijih projekata regionalne saradnje u Evropi – Višegradskoj grupi.

Regionalna saradnja oduvek je bila važan element poljske spoljne politike, a Višegradska grupa čini važan deo evropskog sistema regionalne saradnje. S obzirom na to da od 1991. godine funkcioniše kao platforma za saradnju između Poljske, Mađarske, Češke i Slovačke, Višegradska četvorka nesumnjivo predstavlja važan okvir za povezivanje regiona Srednje Evrope i zastupanje njegovih interesa u širem međunarodnom kontekstu. U političke uspehe V4 ubraja se i njena podrška proširenju Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija.

Poljsko predsedavanje EU dolazi u vreme neslućenih izazova svetske krize izazvane pandemijom koronavirusa, koja je dovela funkcionisanje čitavih društava pred ozbiljan ispit. Odgovor Evrope i sveta na pandemiju – ne samo medicinski već i socijalni i ekonomski – imaće veliki uticaj na razvoj svih zemalja, regiona, EU i celog sveta. Samim tim, pandemija i proces prevazilaženja njenih posledica znatno će se odraziti i na tok poljskog predsedavanja Višegradskoj grupi. Zemlje V4 moraće aktivno da sarađuju u borbi protiv posledica pandemije koronavirusa i da zajednički rade na ponovnom uspostavljanju nesmetanog društveno-ekonomskog života u regionu i EU. U ovim teškim vremenima dijalog igra ključnu ulogu. Gestovi solidarnosti i dobre volje danas su značajniji nego ikada ranije.

Povratak na staro

Za vreme poljskog predsedavanja Evropska unija će ostati vodeća platforma za saradnju zemalja Višegradske četvorke, koje svojim realnim učešćem u kreiranju evropske agende mogu da, u izvesnom smislu, oblikuju globalni poredak i ozbiljno utiču na neposredno okruženje. V4 se neće baviti samo oblastima koje se tiču suzbijanja posledica pandemije kovida 19 već i pitanjima od vitalnog značaja za region Srednje Evrope i Evropske unije u celini, kao što su Bregzit, MMF, koheziona politika i zajednička poljoprivredna politika, saradnja sa zemljama Zapadnog Balkana i proces proširenja EU, razvoj Istočnog partnerstva i saradnja sa istočnim susedima EU, klimatska pitanja – uključujući sušu i ograničene vodne resurse, bioekonomija i cirkularna ekonomija.

Među najvažnije teme za saradnju V4 ubrajaju se i Digitalna agenda, inovacije, energija i povezivanje, zdravstvo, nauka, kultura, odbrana i bezbednost. Tokom poljskog predsedavanja dužna pažnja biće posvećena regionalnoj saradnji u okviru Inicijative tri mora koja povezuje zemlje V4, EU i prekoatlantske zemlje. Bezbednosna saradnja biće od presudnog značaja, jer će se koncentrisati na formiranje usaglašenog stava zemalja Višegradske četvorke o ključnim pitanjima odbrambene politike.

Neizvesnost u vezi sa stvarnim napretkom politike proširenja EU ostaje za nas izazov koji može da ugrozi strateške interese Evrope, naročito Srednje Evrope. Stoga će V4 nastaviti da pruža koordiniranu političku podršku procesu proširenja EU kako bi pomogla Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana u evropskim integracijama.

Snažna Višegradska četvorka u snažnoj Evropi

U godini pred nama Poljska će biti glavni koordinator aktivnosti zemalja V4 unutar EU, što podrazumeva konsultacije i koordinaciju V4 na političkom nivou EU, kao i jačanje uticaja zemalja V4 na proces donošenja odluka u EU. Zajedničko rešavanje ozbiljnih problema i produbljivanje saradnje sa V4 u sektorskim politikama i saradnje u formatu V4+ stvoriće mogućnost da se zemlje Srednje Evrope glasno čuju unutar EU.

Povratak u normalu

Zemlje V4 blisko će sarađivati ne bi li se što pre vratile u normalu nakon pandemije. Saradnja u domenu zdravlja i nauke promovisaće lokalna inovativna rešenja s namerom da se pronađe globalni odgovor na trenutnu krizu.

Međuljudski kontakti

Povezivanje V4 razvijaće se putem saradnje u domenu široko utvrđenih veza i sinergija. Razvijanje kontakata u zemljama V4, npr. na polju kulture, pitanja mladih, obrazovanja, pravde, sporta doprineće stvaranju snažnog društvenog glasa iz Srednje Evrope. Obnova i učvršćivanje saradnje i prekograničnih kontakata, koje je ugrozila pandemija, mogu imati presudan uticaj na jačanje ekonomske saradnje.

Digitalna V4 – e-V4

Poljska će staviti snažan akcenat na saradnju V4 u domenu digitalne agende, koja obuhvata digitalnu tranziciju, veštačku inteligenciju, robotiku, e-trgovinu i sajber bezbednost. Izgradnja održivih odnosa sa V4 omogućiće zagovaranje i zaštitu zajedničkih interesa regiona u okviru digitalne tranzicije EU. Jačanje i unapređenje saradnje V4 u oblasti inovacija i primene novih tehnologija biće podržano prekograničnim inicijativama i promovisanjem saradnje među privatnim i javnim akterima u regionu.

Trideseta godišnjica osnivanja Višegradske grupe, proslava dvadesete godišnjice Međunarodnog višegradskog fonda, kao i trenutni izazovi u međunarodnom okruženju obeležiće predstojeću godinu poljskog predsedavanja Višegradskoj četvorci. Nastavljajući rad i postignuća češkog predsedavanja, Poljska će se posvetiti jačanju solidarnosti i saradnje u nepoznatom, postpandemijskom svetu. U suočavanju sa svim aktuelnim izazovima jedan od ključnih partnera Poljske, kao i cele Grupe, biće Srbija.

Autor je otpravnik poslova Ambasade Poljske u Srbiji

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.