Sporni donatori Vučićeve predsedničke kampanje 1

Dva od tri člana LAF-a, koji u svom radu treba da bude samostalan i nezavisan, bili su između ostalog donatori kampanje Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima 2017. ili su povezana lica sa donatorima.

Postupak pred sudom pokrenuo je antikorupcijski aktivista LJubomir Jacić, koji je konkurisao za člana LAF-a, a nije izabran iako je kao kandidat bio drugi po bodovima dobijenim na upitniku, a po svim drugim kriterijumima „u potpunosti zadovoljio“ uslove za članstvo u tom telu. Na konkurs se javilo devet kandidata, a Komisija za izbor članova LAF-a izabrala je za članove LAF-a samostalnog savetnika u krivičnom veću Osnovnog suda u Požarevcu Dalibora Lončara, medijsku radnicu Mariju Jovanović Bogdanović i medicinsku tehničarku Sanju Stanković.

I u toku sudskog postupka ostalo je nedovoljno jasno zašto je Komisija odlučila da LAF ima samo tri člana a ne više, kao i po kojim kriterijumima su kandidati izabrani, pošto su i sami članovi Komisije za izbor izjavljivali da su to činili „po utisku“. Konkurs je, kako su navodili Jacić i deo svedoka, trajao samo sedam dana, upitnik za kandidate uopšte nije sadržao pitanja o njihovoj stručnosti, zapisnici komisije nisu sadržali kriterijume po kojima su neki kandidati izabrani a neki ne, konačna rang-lista tri kandidata nije sadržala broj bodova i jasno obrazloženje za njihov izbor, a odbornici Skupštine grada, koji su doneli konačnu odluku o izboru, nisu dobili biografije predloženih kandidata. Model LAP-a, koji je usvojila Agencija za borbu protiv korupcije, a na osnovu kojeg se usvajaju LAP-ovi i biraju LAF-ovi, preporučuje transparentnost i jasne kriterijume u ovom procesu.

– Ovo je prvostepena presuda, koju je „potpisala“ sutkinja Mirjana Savić, a koja nije ni mogla biti drugačija zbog argumenata koji su se mogli čuti. Ne verujem ni da drugostepeni, Apelacioni sud može doneti drugačiju presudu. Ipak, nije mi jasno zašto je i ovaj postupak morao da bude ispolitizovan i netransparentan, i zašto je grad Požarevac morao da se bruka. Izgleda vlastima ne treba korektiv, već poslušnici. Neću ponovo konkurisati, mislim da sam kao građanin, a sa svoje 64 godine, u ovom slučaju dao dovoljan doprinos. Ipak, voljan sam da, ukoliko me neko iz lokalne samouprave pozove, učestvujem kao član u radu buduće Komisije za izbor članova LAF-a, i to po jasnim kriterijumima i u transparentnoj proceduri – kaže za Danas LJubomir Jacić.

On je precizirao da je supruga Lončara, koji je izabran i za predsednika LAF-a, bila donatorka u prošlogodišnjoj Vučićevoj predsedničkoj kampanji, a da je ona sa njim „povezano lice“. Članica LAF-a Jovanović Bogdanović takođe je bila donatorka u toj Vučićevoj kampanji. Obe se nalaze na listi 7.000 fizičkih lica iz Srbije koje su uplatile „prilog“ za tu Vučićevu izbornu kampanju. Polemike u javnosti izazvala je činjenica da su svi donatori uplaćivali po 40.000 dinara, a pojedini mediji tvrdili su da je novac za njihove priloge davala SNS, tako da su se među njima našli i nezaposleni ili „socijalni slučajevi“.

Jacić je još kazao da je u izboru Lončara došlo do povrede odredaba o sprečavanju sukoba interesa Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, pošto je on kao član Radne grupe učestvovao u izradi LAP-a, čiju bi primenu kao predsednik LAF-a trebalo i da kontroliše. Takođe, članica LAF-a Jovanović Bogdanović nije predložena od strane strukovnih udruženja ili izabrana kao kandidatkinja na sastanku novinara koji rade u Požarevcu, što je trebalo da bude učinjeno.

– Lončara je izabrala Komisija na čijem je čelu bila Ankica Hinić, takođe sudijski pomoćnik suda u Požarevcu, dakle njegova koleginica. U mišljenju Visokog saveta sudstva, koje nam je dostavljeno u toku postupka, navodi se da sudije ne mogu biti članovi antikorupcijskih tela ili komisija za njihov izbor, a da sudski pomoćnici to mogu biti samo uz saglasnost suda u kojem rade. Hinić nije imala takvu potvrdu, a ni pisanu izjavu o nepostojanju privatnog interesa u vezi sa učesnicima konkursa, što nalaže Model LAP-a koji je donela Agencija. Ni izabrani Lončar nije imao neophodnu potvrdu, odnosno saglasnost suda u kojem radi – rekao je Jacić.

Članovi Komisije za izbor članova LAF-a Požarevac ocenili su, pak, da je čitav postupak bio transparentan, naglašavajući da su odluke donosili „jednoglasno“. Prema mišljenju Komisije, Lončar je, s obzirom na struku, „u mogućnosti da prepozna načine za bolju primenu normi na lokalnom nivou, kao i da ukaže na nedostatke koji su postojali u dosadašnjoj primeni“. Izborom kandidatkinje Jovanović Bogdanović, kao predstavnice medija, „omogućava se transparentnost rada tela“, a izborom Stankovićeve „doprinosi se u većoj meri participaciji građana“, kao i „nezavisnosti“ tela, jer ona „nije radno angažovana u organima Grada Požarevca ili ustanovama i institucijama koje direktni korisnici republičkog budžeta“.

U sudskom postupku, predsednica Komisije za izbor LAF-a Hinić je kazala da su se prilikom odlučivanja članovi komisije „vodili načelima samoinicijativnosti, transparentnosti i participacije građana“. Članica Komisije Ivana Perišić je „priznala“ da je ocenjivanje kandidata bilo diskreciono, na osnovu „utiska svakog člana o tome ko je od kandidata najviše doprineo borbi protiv korupcije“. I član Komisije Marko Dmitrović je rekao da su intervju i motivaciono pismo diskreciono ocenjivani.

Prema njihovim rečima, Skupštini grada nije predloženo pet, već samo tri kandidata za članstvo u LAF-u jer su članovi komisije smatrali da je apanaža koja se prima za rad u tom telu prilično velika, ali i zato što je reč o pilot-projektu.

– Sve je bilo javno i transparentno i ovde nema mesta za sticanje političkih poena, što pokušavaju pojedini odbornici Skupštine. Ne želim da ulazim u izbor kandidata, ali je sigurno da pri bilo kom izboru uvek ima nezadovoljnih, a da će neko uvek imati uvek imati afinitete prema nekoj osobi. To je isto kao kad bih ja rekao da je moj kolega dobar ili moj rođak ili moj komšija. Ali, niko od te trojice se ne nalazi u ovom timu – ocenio je predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić u vreme izbora članova LAF-a.

Nisu znali da su članovi komisije

U toku sudskog postupka, predsednica Komisije za izbor članova LAF-a Ankica Hinić kazala je da je u komisiju imenovana nakon što je „neko iz opštine ili suda“ pitao da li želi da bude član jer nije ni u jednoj stranci, ali da se „ne seća ko je to bio“. Članica komisije Andrijana Maksimović je kazala da nije bila konsultovana kada je vršen izbor članova komisije. Kad je dobila rešenje o članstvu, „pozvala je nekog iz kabineta gradonačelnika“, ali se „ne seća koga“, da se raspita zbog čega je u komisiji i da joj je rečeno kako smatraju da bi u komisiji „trebalo da bude neko iz medija“. Ivana Perišić je takođe rekla da „nije konsultovana prilikom izbora komisije, već je samo dobila rešenje“, kao i Marko Dmitrović, kojem je rečeno da je razlog to što je „predsednik udruženja koje je imalo mnogo projekata koje je samo finansiralo“.

Slediti primer Niša iz 2013.

Pozivamo Grad Požarevac da izabere novu Komisiju za izbor lokalnog antikorupcijskog tela, ali na transparentan i
participativni način. Članovi Komisije bi trebalo da budu izabrani na sastancima   relevatnih nevladinih organizacija, novinarskih udruženja, sindikata, udruženja, privrednika i strukovnih udruženjam,
a ne nametnuti od strane grada. Takav slučaj je bio pri izboru Komisije koja je krajem 2013. godine izabrala članove LAF-a Niš, koji je u Modelu LAP-a koji je donela Agencija naveden kao relevantan model za izbor, organizaciju i rad svih budućih lokalnih antikorupcijskih tela u Srbiji- rekao je za Zoran Gavrilović, programskim direktor BIRODI-ja, koji je kao idejni tvorac LAF-ova i inicijator usvajanja LAP-ova, koji je te procese u Srbiji pokrenuo pre desetak godina, pratio i proces formiranja LAF-a u Požarevcu.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.