Zvanični podaci niškog pogrebnog preduzeća: U kovid godini umrlo 50 odsto više nego 2019. 1Foto: FoNet/MOD

U Nišu je 2020. godine, koju je obeležila epidemija kovida 19, bilo skoro 50 odsto više umrlih u odnosu na prethodnu godinu, kada epidemije nije bilo, zvanični su podaci niškog pogrebnog preduzeća „Gorica“ u koje je Danas imao uvid. 

U dokumentu javnog komunalnog preduzeća „Gorica“, koji je potpisala v.d. direktora „Gorice“ Ivana Stanić, navodi se da je na teritoriji grada Niša „ukupan broj prijema pokojnika u kapeli“ u 2020. godini bio 4.824, dok je takav broj „prijema“ u 2019. iznosio 3.254, odnosno 1.570 manje.

Prema podacima u ovom dokumentu, u Nišu je od 2016. do 2020. godine evidentirano ukupno 16.003 pokojnika, što znači da broj pokojnika u 2020. čini čak trećinu ukupnog broja pokojnika u poslednjih pet godina.

U ovom dokumentu je naveden broj umrlih na teritoriji Niša, bez obzira da li je pokojnik preminuo u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, gde se to po pravilu ubedljivo najčešće događa, ili na drugom mestu, odnosno kod kuće, u privatnim klinikama, gerontološkim centrima i slično, što je značajno ređe.

U njemu piše da „Gorica“ vodi „jedinstvenu evidenciju o pokojnicima po redosledu prijema u kapeli, kojom prilikom se za svakog pokojnika evidentira na kojoj klinici je nastupila smrt, odnosno da li je smrt nastupila na drugi način i na drugom mestu“, ali nije precizirano koliko njih je umrlo u UKC-u, a koliko na drugim mestima i kojim.

U dokumentu, takođe, nije naveden broj prijema pokojnika u kapeli ili sahranjivanja kod kojih su bile primenjivane posebne mere – kao što je korišćenje metalnih posmrtnih sanduka, a koje važe za preminule od zaraznih bolesti, među kojima je, nesumnjivo, tokom prošle godine bilo najviše onih sa potvrđenim ili suspektnim kovidom 19. „Gorica“ je, inače, dva puta odbila da Danasu dostavi takve podatke, kao i dokumentaciju iz kojih se oni mogu videti, navodeći da ih „ne poseduje“.

Naš list je, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, krajem juna 2020. podneo zahtev da nam budu dostavljeni podaci o broju sahranjivanja uz primenu posebnih mera koje važe za preminule od zaraznih bolesti za period od 6. marta do 25. juna te godine.

Kada nam podaci nisu dostavljeni, početkom avgusta prošle godine smo po istom zakonu tražili da nam se dostavi ukupan broj prodatih limenih posmrtnih sanduka od 6. marta do 6. avgusta 2020, kao i broj prodatih limenih sandika u istom periodu 2019, kada nije bilo epidemije korona virusa.

Oba puta „Gorica“ je odgovorila da „ne poseduje“ tražene informacije, budući da „ne vodi posebnu evidenciju“ ni o sahranama na kojima se primenjuju posebne mere koje važe za preminule od zaraznih bolesti, a ni o prodatim limenim sanducima.

Nakon ovakvih odgovora, uložili smo žalbe Povereniku, iznoseći u njima i „utisak o izbegavanju ovog JKP da dostavi informacija koje bi se mogle smatrati delikatnim“. Poverenik u svojim odlukama nije naložio dostavljanje traženih podataka, napominjući da nema nadležnost da proverava da li su navodi „Gorice“ da ih ne poseduje – i tačni.

Utisak o „izbegavanju dostavljanja delikatnih informacija“ baziran je na okolnosti da svako preduzeće mora voditi evidenciju o svom finansijskom poslovanju, u koje bi u ovom slučaju morao da spada i broj prodatih limenih sanduka, ali i na „curenju“ informacija iz „Gorice“.

Naime, u dokumentu iz kapele „Gorice“, koji nam je takođe nezvanično dostavljen, navodi se da je (samo) od 25. marta do 1. maja prošle godine u kapeli tog preduzeća bilo 666 „prijema preminulih“, od kojih 360 onih iznad čije kolone stoji oznaka „korona zarazno“, a 306 „nezaraznih“. U dokumentu su ovakvi podaci navedeni po danima.

Prošle godine duplo više preminulih nego 2016.

U dokumentu „Gorice“, u koji smo imali uvid, navodi se da je ukupan broj prijema pokojnika u njenoj kapeli 2016. godine bio 2.271, 2017 – 2.451, 2018 – 3.203, 2019 – 3.254, a 2020 – 4.824. U odnosu na 2016. godinu broj preminulih u prošloj, kovid godini povećan je za 2.553, odnosno više nego duplo.

Velika razlika između zvaničnih i nezvaničnih podataka UKC

Precizan broj preminulih sa potvrđenom ili suspektnom korona infekcijom u Nišu, inače, još uvek nije moguće saznati.

Uprava niškog UKC je u junu prošle godine jasno kazala da ukupan broj umrlih u njegovim kovid objektima od početka epidemije neće ni saopštavati, pošto KC „za to nije nadležan“, već je to „isključiva nadležnost“ vladinog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, kojem ta ustanova takve podatke šalje „svaki dan i promptno“.

Prema našim nezvaničnim informacijama i internoj dokumentaciji UKC koja ih je potvrđivala, broj preminulih kovid pacijenata bio je i višestruko veći od zvanično saopštavanog.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Zvanični podaci niškog pogrebnog preduzeća: U kovid godini umrlo 50 odsto više nego 2019.”

  1. Gorica, itekako poseduje takve informacije. Kada se zakazuje sahrana, upisuje se u knjizi gde vrse zakazivanje uz naravno kopije potvrde smrti gde takodje pise uzrok. Pokojnom ocu, koji nije preminuo od korone nego od posledica raka, greskom su napisali korona, sreca pa sam videla i prepravili su na lice mesta. U razgovoru sa zaposlenima sam saznala da se broj sahrana stvarno povecao od kraja 2019, godine. Do 2019. broj sahrana dnevno je bio 4-7, sada jedva stizu 11-12 da uklope pa se ceka i po nedelju dana na termin.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.