Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Naime, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle godine izjavio da Komisija „radi svoj posao“, nije poznato ni ko su svi članovi te komisije, koje su joj nadležnosti, da li se Komisija, u bilo kom sastavu, uopšte sastajala, da li ima novih podataka u vezi sa ubistvom gardista… Ove navode za Danas su potvrdili otac ubijenog vojnika Milovanovića, Petar Milovanović, kao i advokati Olgica Batić i Predrag Savić.

Podsetimo, Vlada Srbije donela je još 8. decembra 2016. godine odluku da se formira Komisija za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista Milovanovića i Jakovljevića, koji navodno čine predstavnici Ministarstva odbrane, Vojnobezbednosne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Višeg javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal, kao i advokati Predrag Savić, Aleksandar Đurić, Aleksandar Đorđević i Olgica Batić.

Osnivanje ove komisije inicirao je predsednik Vučić, koji je prošle godine razgovarao sa porodicama gardista, ali se nakon toga ništa nije dogodilo, kaže za naš list Petar Milovanović.

– Postepeno se sve gubi… Vojska zataškava istinu, prebacuje se krivica na mrtve, ističe Milovanović.

I Žene u crnom podsećaju da su ubice gardista i dalje na slobodi, da je postupak još u pretkrivičnoj fazi i pored odluke Ustavnog suda, kojom se Višem tužilaštvu i Višem sudu u Beogradu naložilo ubrzavanje procesa istrage.

„Dokazano je da su dvojica pripadnika Gardijske brigade ubijena na straži 5. oktobra 2004. u krugu topčiderske kasarne u neposrednoj blizini vojnog objekta ‘Karaš’, pored ulaza u sklonište koje je trebalo da bude najbezbednije mesto u državi. Ni danas, nakon zločina, država nije pogledala istini u oči i javno priznala čak ni mogućnost da su vojnici pre smrti videli tada najtraženijeg haškog begunca Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske“, naglašavaju Žene u crnom i podsećaju na ključni nalaz Nezavisne komisije – da je vojnike ubilo treće lice.

Žene u crnom zahtevaju da se odmah prekine sa opstrukcijom istrage ubistva, da se saopšti prava istina o ubistvu, ali i o skrivanju Ratka Mladića u objektima Vojske Srbije i da nadležne institucije kazne sve naredbodavce i počinioce zločina i da se obezbedi pravda za porodice žrtava.

Komemorativni skup i protest

Žene u crnom organizovale su danas u devet časova komemorativni skup u crnini i ćutanju ispred kasarne „Karaš“ u Topčideru, a potom će u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu od 11 do 12 časova organizovati protestno stajanje pod sloganom „Nećemo zaboraviti zločin u Topčideru“.