Hotel Bristol Foto: www.vudedinje.mod.gov.rs

Skupština je održana povodom isteka roka od 15 dana koje im je Ministarstvo odbrane dalo da se isele iz nekadašnjeg vojnog hotela Bristol.

– Na glavnom odboru doneli smo odluku da ukoliko bude bilo potrebno izađemo na ulicu i da iskažemo nezadovoljstvo što Ministarstvo odbrane ne rešava naše stambeno pitanje – istakao je Vlado Đukić, predsednik Udruženja vojnih beskućnika i penzionisani pilot. Kako kaže, udruženju nije cilj da demonstriraju protiv države, vlasti, „Beograda na vodi“, ali ukoliko budu bili iseljeni, izlaziće na ulice svakodnevno dok se njihovo stambeno pitanje ne reši. On dodaje da je upotreba sile daleko iza njih i da ovo pitanje mora da se reši na normalan način.

– Ja sam obeskućena odlukom države koja je prema meni stvorila dužničko poverilački odnos i dužna je da mi vrati stan. To piše u Ustavu, u sudskim presudama, a oni to neće da poštuju – naglašava Nada Pavićević, zamenica predsednika Udruženja, i objašnjava da to udruženje „brani porodice a ne kvadrate“.

Vojni beskućnici su u privremenom smeštaju u Bristolu od 1991. godine. Iako je bilo predviđeno stanovanje u hotelu Bristol do konačnog rešenja stambenog pitanja, odlukom države da hotel Bristol preda investitoru „Beogradu na vodi“, vojni beskućnici se iseljavaju bez da im je trajno stambeno zbrinjavanje obezbeđeno. Inače, kako podsećaju iz ovog udruženja, Grad je dao Ministarstvu odbrane stanove za rešavanje njihovog stambenog problema.

Stanovi u domenu priče

Povodom informacije da je jednom broju stanara, koji su pregovarali sa Ministarstvom odbrane, rešeno stambeno pitanje, Vlado Đukić komentariše da zvanično ne postoji rešenje po kome je bilo ko na papiru dobio stanove. „Udruženje ima saznanja samo od stanara, na osnovu izjava ljudi koji su prisustvovali sastancima, da su stanovi obećani, ali zvanično ne postoji ni papir ni rešenje da je bilo ko dobio smeštaj. Sve je u domenu priča i pregovora“, kaže Đukić i dodaje da im ne ide u prilog to što njihovom pravnom zastupniku nije dozvoljeno da prisustvuje sastancima sa Ministarstvom. Prema njegovim rečima, niko iz Ministarstva ih nije kontaktirao da bi ih obavestio zašto su jedni pozvani na sastanak u Ministarstvo odbrane, a drugi nisu.