Vrtić za svako dete 1Mesto: Beograd Datum: Fri May 14 14:27:11 CEST 2021 Dogadjaj: DRUŠTVO - Radni dorucak sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Brankom Ružicem povodom realizacije Projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja Fotoreporter: Milica Vuckovic Licnosti: Branko Ružic Izvor: FoNet

Oko 5.500 mesta u predškolskim ustanovama širom Srbije biće obezbeđeno zahvaljujući Projektu inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji sprovodi Ministarstvo prosvete.

Osim povećanja obuhvata, pre svega dece iz osetljivih društvenih grupa, ovaj projekat će unaprediti kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja, rečeno je juče na predstavljanju dosadašnjih rezultata projekta.

Ministar prosvete Branko Ružić je izneo podatak da je u 2020/21. godini, u javnim predškolskim ustanovama upisano 9.457 dece preko normativa, a 5.172 je ostalo bez mesta u vrtiću zbog popunjenosti kapaciteta.

Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja se finansira iz zajma Svetske banke i vredan je 46 miliona evra.

Ružić je precizirao da će od tog novca za prvu komponentu projekta biti izdvojeno 32 miliona evra, za izgradnju novih objekata u 32 lokalne samouprave dok će je u tri opštine previđena dogradnja postojećih vrtića.

Do sada su završeni radovi u okviru pilot projekta u Doljevcu, Žitorađi i Sremskoj Mitrovici, čime je obezbeđeno ukupno 200 mesta, a ministar se nada da će do kraja godine biti otvoreno još desetak gradilišta.

U narednom periodu očekuje se da počne izgradnja obdaništa u Loznici i Merošini, kao i dogradnja dva objekta u Kruševcu, što će omogućiti upis preko 500 dece.

Druga komponenta projekta predviđa, između ostalog, obuku zaposlenih u predškolskim ustanovama za rad po novom programu predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i unapređenje njihovog stručnog usavršavanja.

Treća komponenta podrazumeva edukaciju i saradnju sa roditeljima dece iz depriviranih sredina o značaju ranog uključivanja u predškolske ustanove, kao i informisanje porodica o njihovim pravima iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite.

U okviru ove komponente projekta 34 lokalne samouprave su dobile grantove vredne po 50.000 evra za sprovođenje projekata iz oblasti inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji će obezbediti da deca iz seoskih sredina, romskih porodica i iz drugih osetljivih kategorija imaju pristup vrtićima.

Kupljeno je osam minibuseva i automobila za prevoz dece iz seoskih sredina do najbližih predškolskih ustanova i prevoz mobilnih interresornih timova, sastavljenih od lekara, patronažnih sestara, vaspitača, pedagoga i psihologa, koji obilaze naselja radi informisanja roditelja.

Na jučerašnjem skupu je iznet i podatak da je za poslednjih godinu dana više od 3.000 dece uključeno u sistem, što kroz redovne, što kroz kratke programe predškolskog vaspitanja.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Vrtić za svako dete”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.