Vučić: Izneo sam pred Sabor sve svoje brige, patrijarh me je razumeo 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

„Patrijarh je razumeo sve moje muke, da neko mora da donosi i ne tako lake, odnosno teške odluke…Jedan vladika je rekao – šta god da uradiš, bićeš kriv“, rekao je Vučić nakon sednice Sabora SPC.

Kako je rekao, „naše je da nastavimo da se borimo, da izvučemo maksimum, da ne pristajemo na ucene i da ne dajemo ono što niti je naše pravo, niti možemo da ga damo bilo kome“.

„Crkva ima pravo na svoje stavove, iako oni nekada nisu isti kao naši, važno je da ih čujemo, jer je Crkva pomagala naš narod svuda gde je on bio ugrožen, pa i na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić i dodao da je sastanak trajao više od dva i po sata.

Sabor ga je, kaže, obavestio o svojim brigama i o različitim stavovima o pojedinim pitanjima.

„I to je jedino što mogu da kažem“, izjavio je predsednik Srbije, dodajući da je patrijarh Irinej „pokazao veliku odgovornost“.

Milorad Dodik je ocenio da je razgovor bio otvoren i da nije bilo skrivenih tema, a da zaključci „nisu ostavili nikakve dileme“.

Prema njegovim rečima, treba biti „racionalan i realan“. Država mora da ima teritoriju, efektivnu vlast, dok crkva u svojoj organizaciji može da se pokrije i različite države, ukazao je Dodik, dodajući da se te razlike moraju uvažiti i shvatiti.

Došli smo do saglasja kako je važno da se održi dijalog i da on ne treba da se vodi posredstvom javnosti, jer to unosi još više problema, već da se vodi u otvorenoj diskusiji u ovom formatu diskusije, zaključio je Dodik.