Vujović u Novom Pazaru: Najvažnije je smanjenje aerozagađenja 1Foto: S. Župljanin

Jedan od najvažnijih zadataka Ministarstva za zaštitu životne sredine i lokalne samouprave, ne samo u Novom Pazaru, već u celoj Srbiji je smanjenje aerozagađenja – rekla je danas u Novom Pazaru ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović.

Sa rukovodstvom gradske uprave obišla je deponiju „Golo brdo“, čija je sanacija „u fokusu ekološke borbe u ovom gradu“.

I koja bi trebalo da bude potpuno zatvorena, „jer je to jedini način da se reši ovaj problem“. Za zatvaranje deponije projekat je urađen još 2012.godine i predstoji mu revizija, kojom će biti definisano zatvaranje po fazama Vujović je rekla da je njeno Ministarstvo predvidelo sredstva za izradu projekta za izgradnju nove regionalne deponije za Novi Pazar, Rašku i Tutin i paralelno sa tom izgradnjom radiće se na zatvaranju postojeće deponije.

Ministarka Vujović je naglasila da je planirano da, do novembra ove godine, bude zasađeno 40.000 sadnica crnog i ta te poslove je predviđeno 4,7 miliona dinara.

Pošumljavanje će se obaviti na dve lokacije, ukupne površine 16,5 hektara, u neposrednoj blizini manastira Đurđevi stupovi, gde je već zasađeno oko 15 hiljada stabala, i iznad Gerontološkog centra.

Akcija pošumljavanja i ozelenjavanja radiće se u blizu 40 lokalnih samouprava.

-Novi Pazar ima problema sa prekomernim zagađenjem, pre svega u grejnoj sezoni i zato je Ministarstvo, pored pošumljavanja sufinansiralo i zamenu kotlarnice u sportskoj hali „Pendik“, koja je smeštena u samom centru grada i dobiće dva nova kotla na pelet, a projekat je vredan oko 5,5 miliona dinara – naglasila je ministarka za zaštitu životne sredine i dodala da se vodilo računa i o direktnoj podršci građanima za njihova ložišta u stambenim jedinicama, koja su prema procenama starija od 10 godina, pa će „u zamenu individualnih ložišta biti uloženo 10 miliona dinara“.

Novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac je ocenio da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine ozbiljan parner gradskoj upravi „u rešavanju niza ekoloških problema na lokalnom i regionalnom nivou“.

-Za sanaciju deponije „Golo brdo“ potrebno je oko 6 miliona evra i uz podršku Ministarstva počećemo jedan ozbiljan i dugoročno značajan posao, koji mora da bude odrađen po fazama. Potrebna nam je regionalna deponija i sjajna je ideja da tri lokalne samouprave formiraju jedno zajedničko preduzeće, tim koji ima isti cilj – naglasio je Biševac.
Novi Pazar je od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobio oko 15 miliona dinara za realizaciju 3 projekta.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.