Foto: Printscreen/ N1

Najnovijim izmenama i dopunama Porodičnog zakona, uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitanja deteta, najavio je za Dragan Vulević, posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, piše Al Jazeera Balkans.

Smisao uvođenja ovih zabrana, međutim, nije kažnjavanje, već edukacija roditelja o nenasilnim metodama vaspitanja.

Vulević je za beogradsku Politiku kazao kako niko neće ići u zatvor, niti će biti lišen roditeljskog prava ako je dete „dobilo ćušku, čvrgu ili udarac po zadnjici“.

„Roditeljima će biti ponuđena edukacija o nenasilnim metodama vaspitanja, i to u okviru savetovališta za brak i porodicu, razvojnih savetovališta, škola za roditelje“, istakao je on, prenosi agencija Tanjug.

„Mi smo svesni da nećemo dobiti rezultate za godinu dana, jer je menjanje stavova i ponašanja proces za koji je potrebno vreme“, dodaje savjetnik ministra.

Vulević podsjeća kako je sadašnjim zakonom već predviđeno (djelimično) lišavanje roditeljskog prava ako roditelj kontinuirano provodi fizičko kažnjavanje koje se može označiti kao zlostavljanje djeteta.

Cilj izmjena zakona je da u svijesti roditelja postoji ideja kako je fizičko kažnjavanje djeteta zakonom zabranjeno te kako u vaspitavanju mališana nije neophodno koristiti prut i demonstrirati zakon jačeg.

Izvor: Agencije

Povezani tekstovi