Foto: MOD

Rukovodilac vežbe pukovnik Mičo Branković i predstavnik Komande združenih snaga NATO iz Napulja potpukovnik Kristof L Serf  predstavili su ministru Vulinu i generalu Mojsiloviću detalje o pripremama i realizaciji petodnevne multinacionalne komandno-štabne vežbe podržane računarskim simulacijama, koja se danas završava.

Ministar odbrane izrazio je zadovoljstvo što danas ima priliku da razgovara sa učesnicima vežbe i istakao da je važno da jedni od drugih učimo.

– Uz pripadnike armija država regiona, ovde su i pripadnici oružanih snaga veoma dalekih zemalja. To pokazuje da delimo iste ideje, uspostavljanje i održavanje mira. Ovakve vežbe su značajne da uvidimo sa kakvim se problemima i potencijalnim pretnjama možemo suočiti i da svi zajedno možemo doći do rešenja, poručio je Vulin.

Prema rečima generala Mojsilovića, osim treninga i usvajanja znanja, jedna od najvažnijih stvari je ta što su pripadnici Vojske Srbije i stranih oružanih snaga radili zajedno i zajedničkim snagama priveli vežbu uspešno do kraja.

– Svi ćemo imati koristi od vežbe i pokazaćemo da možemo da stojimo rame uz rame jedni sa drugima, posebno u zadacima očuvanja mira u svetu, rekao je general Mojsilović.

Cilj učešća Vojske Srbije u Inicijativi REGEX je razvoj interoperabilnosti u oblasti obuke i razvoj sposobnosti za planiranje zajedničkih vežbi s oružanim snagama zemalja regiona, ostalim članicama NATO-a i Programa Partnerstvo za mir. Vežba predstavlja zajedničku obuku vojnih, civilnih i policijskih struktura za učešće u multinacionalnim operacijama podrške miru pod mandatom Ujedinjenih nacija.

Osim pripadnika Vojske Srbije, na vežbi su učestvovali i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a, predstavnici međunarodnih organizacija, Kancelarije UN u Beogradu, UNICEF-a, UNHCR, OEBS-a, Međunarodni komitet Crvenog krsta, Komesarijata za izbeglice, Crvenog krsta Srbije i oko 60 pripadnika oružanih snaga iz 15 zemalja.