Za igru pred Hitlerom dobila 70.000 dinara 1Foto: Nataša Matović/Univerzitetska biblioteka

Dvadeset trogodišnja plesačica doputovala je iz Kana u Minhen kako bi igrala u opereti “Vesela udovica” koju je Hitler gledao čak pet puta u roku od mesec dana.

Gospođa Daniel je nakon nastupa izjavila da je Hitler najljubazniji čovek koga je ikad upoznala, dok je vođa Rajha rekao da nikada nije video tako dobru igračicu kao što je ona.

List Vreme istZa igru pred Hitlerom dobila 70.000 dinara 2og dana prenosi vest o premijernom izvođenju jugoslovenskih opera u Parizu, u operi Komik.

Dirigent Lovro Matačić dirigovao je operama “Verter” i “Lujza” u prisustvu najistaknutijih francuskih muzičara.

Maestralno dirigovanje Matičića ispraćeno je aplauzima, ne samo od strane publike, već i od samog orkestra.

Gostovanja jugoslovenskih muzičara biće nastavljena i tokom narednih meseci, kada će na sceni velike Opere izvoditi Vagnerovog “Holanđanina lutalicu”, prenosi Vreme.

Celokupno izdanje može da se čitana linku Narodne biblioteke.

Za igru pred Hitlerom dobila 70.000 dinara 3Engleska teška industrija, naročito industrija za železnički saobraćaj, pokazuje veliko interesovanje za nabavke jugoslovenskih železnica, piše list Pravda 28. februara, 1939. godine.

Predstavnici engleske teške industrije žele da sa Jugoslavijom sklope sporazum o prodaji lokomotiva, putničkih i teretnih kola i ostalog železničkog materijala. Enegleska teška industrija razmišlja i o saradnji, ne samo sa Jugoslavijom, već i sa drugim balkanskim zemljama, i to po vrlo povoljnim cenama.

Očekuje se da će u narednom periodu doći do konkretnih predloga i ponuda, piše Pravda.

Celokupno izdanje može da se čitana linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.