Foto: MORWAN ALI/EPA

 Od prošlog petka novopazarski Zavod za javno zdravlje registrovao je 77 novoobolelih na području ova dva grada. Za pet dana broj obolelih od morbila sa 103 „popeo“ se na 181.

Od početka godine u tutinskoj opštini su obolele 133 osobe. Od prošlog petka više ih je za 49. Na novopazarskoj teritoriji registrovano ih je, od početka godine, 48 ili za 29 više nego prošlog petka. Reč je o ljudima koji su lečeni ili se leče na Infektivnom i Dečijem odeljenju Opšte bolnice u ovom gradu. Koliko ih je prošlo kroz Infektivno odeljenje „nije poznato“, jer takve informacije može da da samo načelnik odeljenja, ali pre podne. Na Dečijem odeljenju, trenutno, nalazi se 10 mališana. Od početka godine na odeljenju je boravilo 48 dece, a kroz ambulantu je prošlo više od stotinu.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić navodi da od ukupnog broja obolelih, najviše je od 29 do 39 godina starosti.

Morbile su, u ponedeljak, odnele prvu žrtvu iz ovog grada. Na infektivnom odeljenju preminula je Bisera Toković (42). Pacijentkinja je na odeljenje primljena 9. marta sa kliničkom slikom morbila komplikovanim upalom pluća, „bila je nepoznatog vakcinalnog statusa i imuno kompromitovana“. Za ovu ženu se još zna da se prevremeno porodila 17. novembra prošle godine, da je na insistiranje njena beba prebačena na Institut za majku i dete u Beogradu, gde je bila od 17. februara do 5. marta ove godine, kada je i počela da oseća simptome morbila. Od komplikacija je sedam dana kasnije i preminula.

Nezvanično, juče je u KC Kragujevac preminula i druga žrtva morbila iz ovog grada. Reč je o muškarcu, tridesetih godina, ali ovu informaciju juče niko nije hteo da potvrdi. Jedni su tvrdili da još nisu dobili „prijavu smrti“, a drugi da je posao obaveštavanja u nadležnosti KC Kragujevac.