Situacija u BIH je ozbiljna i zabrinjavajuća, a međunarodna zajednica će reagovati ukoliko ne bude postignut dogovor o reformi policije, najavili su u jučerašnjim odvojenim medijskim nastupima visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak i njegov zamenik Rafi Gregorijan.
Govoreći na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Miroslav Lajčak je upozorio da u BIH nema strateškog cilja vezanog za zemlju, da vlada ogromno nepoverenje između vodećih političkih ličnosti i nedostatak samoodrživog razvoja zemlje. On je izrazio zabrinutost što neki političari koji žele BIH kao državu građana odbijaju da saslušaju odgovore pripadnika druge nacionalne grupe, naglasivši da je stvaranje imidža žrtve kod jednog naroda u suprotnosti s tezom o zalaganju za multietničku državu. To ne znači, precizirao je visoki predstavnik, nepoštovanje prema žrtvama rata, posebno genocida, već stav da je protiv korištenja žrtve kao „političke karte“ svaki put kada nestanu argumenti.

Put i hram

Premijer RS Milorad Dodik i koordinator OHR za Srebrenicu Kliford Bond juče su u mestu Jezero u srebreničkoj opštini predali na korišćenje novoasfaltiranu deonicu regionalnog puta od Jezera do Skelana, dugu osam kilometara. Put je izgrađen sredstvima Vlade RS koja je Programom za pomoć Srebrenici ove godine obezbedila više od 30 miliona KM, javio je Nes radio.U Skelanima je juče osveštan i novoizgrađeni hram Svetih apostola Petra i Pavla.

Lajčak je ponovio da će, u slučaju postizanja dogovora o reformi policije BIH doći do otvaranja puta ka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i svoj predlog ocenio kao najbolji. „Odbijanje tog predloga“, poručio je Lajčak, „značilo bi ne samo odbijanje evropske budućnosti nego i direktan izazov međunarodnoj zajednici“. Visoki predstavnik je upozorio da bi „odgovorni za to snosili posledice“.
Zamenik visokog predstavnika u BIH Rafi Gregorijan rekao je za jučerašnje izdanje Dnevnog avaza da se razmatraju „blage“ ali i „oštre“ sankcije visokog predstavnika, koje uključuju smenjivanje odgovornih pojedinaca i kažnjavanje stranaka.
Zamenik visokog predstavnika je istakao da netačne argumente o reformi policije plasiraju lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Stranke za BIH Milorad Dodik i Haris Silajdžić. Gregorijan je kazao da je Silajdžićeva retorika destabilizujuća, te da on i njegova stranka u vlasti nisu ostvarili ništa pozitivno. „Osujetio je promene Ustava i blokirao reformu policije. A mi smo ti koji su u proteklih 12 godina radili sve što smo mogli kako bismo BIH približili stabilnosti i integracijama u EU i NATO“, izjavio je Gregorijan za Dnevni avaz. „Nas zanima šta hoće Dodik. Da li on veruje u Dejton ili – praktično – gura projekat nezavisne Republike Srpske. I on se, kao lider svoje stranke, obavezao na poštovanje Dejtona i kazao da će prihvatiti svaku sankciju ako ga prekrši“, podsetio je Gregorijan.