Ilustracija: M. Veljković

Stravična eksplozija i nekoliko manjih nakon prve, kao i požar koji je buknuo na naftnoj bušotini u vlasništvu NIS-a, veoma su uznemirili meštane Bradarca čije se kuće nalaze u blizini četri bušotina NIS-a sa kojih se eksploatiše sirova nafta.

U požaru, kako smo saznali iz policijskog izvora, povređena su dva radnika koji su odmah zbrinuta, jedan u Dom zdravlja u Kostolcu a drugi u Opštoj bolnici u Požarevcu i njihovo stanje je stabilno.

Prema prvim informacijama koju smo dobili do eksplozije i požara došlo je kada je varnica zapalila gas koji se pojavio u većoj količini iznad sirove nafte koja je vađena.

Ubrzo, nakon izbijanja požara na licu mesta došli su vatrogasci, policija i hitna pomoć koja je zbrinula povređene radnike. Policija je obezbedila mesto požara i udaljila meštane Bradarca koji su bili uplašeni da im vatra ne zahvati kuće jer su nalazile veoma blizu upaljene bušotine. Oni su glasno negodujući otišli sa lice mesta na bezbedno mesto prozivajući nadležne zbog ovog slučaja.

-Bio sam u dvorištu kada se začula stravična eksplozija i još nekoliko manje glasnih. U prvi mah sam pomislio da je eksplodirala bomba, ali kada sam video plamen sa oboda sela, shvatio sam šta se radi. Sa ostalim meštanima dotrčao sam do zapaljene bušotine i snimio požar. Bili smo u strahu da vatra ne zahvati obližne kuće. Srećom ubrzo su došli vatrogasci koji su počeli sa lokalizacijom požara. Ovo nije prvi put da se takve havarije dešavaju u našem selu. Prošle godine pukla je cev naftovoda koji prolazi kroz selo i vodi do susednog Maruljevca. Srećom, tada se nafta nije zapalila, jer u suprotnom izbila bi prava katastrofa. Ovaj naftovod, kao i same bušotine su nebezbedne i niko ih ne čuva, pa svako nedronameran može da ih zapali. O tome treba da brinu nadležni, a ne da stalno strahujemo da se nešto ne desi-sa strahom i ogorčenjem priča jedan meštanin Bradarca, ne želeći da mu pominjemo ime.

U Sektoru za vanredne situaije u Policijskoj upravi Požarevac rečeno nam je da su, odmah na licu mesta, upućena tri vatrogasna vozila sa desetak varogasaca.

-Pored naša tri vozila na licu mesta došlo je još jedno iz Kostolca. Pristupili smo gašenju i uspeli u kratkom vremenu da lokalizujemo požar i sprečili njegovo širenje, tako da meštani sela ne moraju da se brinu za svoju imovinu i ličnu bezbednost. Dva radnika NIS-a koji su nakon izbijanja požara povređena na vreme su zbrinuta- rekli su nam u požarevačkoj vatrogasnoj službi i dodali da očekuju vrlo brzo da ugase komletan požar.