Zaštitnik građana: Ekonomske pritiske tretirati kao vrstu napada na novinare 1Zaštitnik građana: Zoran Pašalić Foto: Fonet/Aleksandar Barda

„Posebnu pažnju treba posvetiti ekonomskim pritiscima kojima su novinari svakodnevno izloženi, a koji se pokazuju kao najvažniji za njihovo obavljanje posla. Takvim pritiscima dovodi se u pitanje svakodnevni život i rad novinara, njihov opstanak u redakciji, a na duže staze i opstanak ove profesije“, ocenio je Pašalić nakon sastanka Radne grupe za izradu akcionog plana za primenu Medijske strategije, prenela je Institucija Zaštitnika građana u saopštenju.

Pašalić je izjavio na sastanku, koji je organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja, da bi trebalo formirati jedinstvenu bazu koja bi sadržala i ekonomske pritiske i dodao da se, prema evidenciji pritužbi koje dobija Institucija Zaštitnika gradjana, iza većine problema koje imaju novinari nalaze ekonomski status i položaj.

On je naglasio da ova institucija ima poverenja u postojeće baze podataka o napadima na novinare koje su napravila strukovna udruženja ali da je problematično što se ti podaci ne podudaraju.

„U svakoj profesiji često postoje subjektivna gledišta o tome šta treba da budu parametri i na koji način nešto treba da se odredjuje. Najobjektivnije parametre i kriterijume može da pruži nezavisno telo i zbog toga se Zaštitnik gradjana stavlja na raspolaganje za tu vrstu posla, ukoliko se sa tim slože sva novinarska udruženja“, rekao je Pašalić na sastanku.

Da bi se to ostvarilo, važno je koliko će novinarska udruženja prihvatiti da neko ko je nezavisan i neće gledati subjektivno, definiše i evidentira po grupama ono što su evidentirala novinarska udruženja i tužilaštva, a što je sve najčešće u medjusobnom nesaglasju, rekao je Pašalić.

„Trebalo bi postići konsenzus da ta platforma objedinjuje postojeće baze i sve ono što do sada nije ulazilo u evidenciju. Institucija Zaštitnika gradjana je spremna da u tehničkom smislu potpuno podrži formiranje takve baze. Za to je potreban konsenzus svih udruženja i novinara koji bi se uključili u rad ove platforme“, naveo je Zaštitnik građana.

On je najavio da će u najskorije vreme Institucija Zaštitnika građana, po podacima o napadima na novinare kojima raspolaže, napraviti sistematizovanu bazu onoga šta bi sve trebalo da se evidentira i da bi u nju, uz saglasnost svih novinarskih udruženja, bili uneti već zabeleženi pritisci i napadi na novinare kao i podaci javnog tužilaštva, navedeno je u saopštenju.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.