Zaštitnik građana: Sistemski nedostaci prilikom usvajanja 1Zaštitnik građana Zoran Pašalić Foto: Beta/Milan Obradović

Nakon slučaja usvajanja maloletnog deteta koje je zbog propusta oduzeto usvojiteljima, uočeno je niz sistemskih nedostataka prilikom procesa usvajanja, saopšteno je iz kancelarije Zaštitnika građana.

Postupak usvojenja maloletnog deteta iz Subotice završen je u junu po hitnom postupku zarad zaštite najboljeg interesa deteta, a Zaštitnik građana je tokom kontrole zakonitosti i pravilnosti rada tri nadležna organa uočio sistemske nepravilnosti i doneo preporuke za njihovo što hitnije otklanjanje, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je obavestilo i Republički zavod za socijalnu zaštitu o potrebi organizovanja stalnih i kontinuiranih obuka stručnjaka u centrima za socijalni rad u postupcima usvojenja, kao što je i preporučio Zaštitnik građana.

Po preporuci Zaštitnika građana za ažuriranje Jedinstvenog ličnog registra usvojenja, resorno ministarstvo je dalo rok od pet dana svim centrima za socijalni rad da kontaktiraju sve buduće usvojitelje sa evidencije i izvrše proveru da li su odustali od usvajanja.

Preporuke Zaštitnika građana koje su se odnosile na korigovanje nedostataka u ovom ali i sprečavanje budućih potencijalnih nepravilnosti u postupcima usvojenja u potpunosti su primenili svi nadležni organi kojima su dostavljene – Centar za socijalni rad Grada Subotice, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Zaštitnik građana: Sistemski nedostaci prilikom usvajanja”

  1. Da lije to vasa tema u ovom trenutku zastitnice gradjana ? Kako da vam se veruje na rec kada ste izjavili da prilikom protesta gradjana 07 jula nije bilo prekoracenja sile od strane policije i ostalih hordi vucicevih batinasa ? Kako ?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.