Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Rašković je na konferenciji za novinare u parlamentu izjavila da bi tada premijerka Ana Brnabić trebalo da objasni zašto bi ukidanje zakona o privremenom smanjenu penzija značilo manje penzije za 80 odsto penzionera.

Premijerka je najpozvanija da objasni o čemu se reč i zašto bi penzije bile smanjene za 80 odsto sadašnjih penzionera, izjavila je ona.

Povodom ocene Međunarodnog monetarnog fonda da je moguće ukinuti zakon, kojim su pre više od tri godine smanjene penzije u Srbiji, Ivić je navela da je to izazvalo veliko zadovoljstvo penzionera.

Ali, usledio je „hladan tuš“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice vlade Ane Brnabić da bi u tom slučaju 80 odsto penzionera imalo manje penzije.

Ivić je ocenila da je to „naprednjačka logika“, koja se kosi sa svakom logikom.

Ona je podsetila da je prošlo 40 meseci od kako su tim zakonom privremeno smanjene penzije, a u međuvremenu su troškovi života porasli za 10 odsto.

Ivić je ukazala na ocene Fiskalnog saveta koji je takođe izneo stav da bi penzije trebalo vratiti na nivo pre smanjenja, a da se vlast hvali uspesima javnih finansija, rasta BDP i životnog standarda i upitala zašto onda ne bi vratili penzije na staro?