Zavod za zaštitu prirode Srbije: Današnji Dan planete zemlje podseća na značaj očuvanja prirode 1Foto: Pixabay/Geralt

Dan planete Zemlje obeležava se širom sveta na današnji dan 22. april pod motom „Akcija klime“, sa naglaskom na klimatske promene.

Inicijativa obeležavanja Dana planete, koji je ustanovljen 1970. godine u Sjedinjenim američkim državama, a obeležava se širom sveta od 1992. godine, postala je globalni podsticaj za akcije rešavanja ekoloških problema današnjice.

Zavod za zaštitu prirode Srbije saopštio je da ovaj datum predstavlja povod da se preispita odnos prema planeti i istovremeno je javna kampanja da se zaustave ili ublaže posledice destruktivnog civilizacijskog razvoja.

Direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije Aleksandar Dragišić rekao je da je rad tog Zavoda na očuvanju prirode kroz uspostavljanje sistema zaštićenih područja i mera očuvanja bio i geo diverziteta, od izuzetnog značaja, kako za očuvanje zdrave životne sredine, tako i za borbu protiv posledica klimatskih promena.

„Posebno je značajna briga za očuvanje prirode, budući da od toga kako se ljudi odnose prema prirodi i prirodnim resursima, zavisi stanje životne sredine, privređivanje, način života ljudi, pa i smanjenje siromaštva“, rekao je Dragišić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.