Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Jedan od telegrafista, 20-godišnji Hans Verner, odlučio je 23. septembra u toku noći da iskoristi ovu šifru.

Kako je on taj dan bio dežuran u noćnoj smeni, stigao je već u pripitom stanju. Nakon što je nastavio da pije par sati, odlučio je da pošalje nadležnima šifrovanu vest o napadu francuskih avijatičara, prenosi list Vreme.

Rezultat je bio neverovatan. Vlasti su odmah izdale niz mera i alarmovale policiju, sve požarne brigade stavljene su u pripravnost, a prema pravilima odbrane od napada zaposednuto je 69 raznih mesta.

Tek kroz “nekoliko sati” su se nadležni setili da prokontrolišu prvobitnu vest. Tako je ustanovljeno da je u pitanju – šala.

Hans Verner je odmah uhapšen, a “ovih dana” je konačno i odgovarao pred sudom. On je osuđen na šest godina robije i na plaćanje svih troškova prouzrokovanih mobilisanjem odbrane od vazdušnog napada.

Prilikom poslednjih konjskih trka u Parizu dogodio se jedan neobičan incident koji je izazvao opšte oduševljenje publike.

Nakon što se čuo signal za početak trke, dva konja su se zbunila i zajedno sa trkačima ”okrenula se na levo krug” i započela trku u suprotnom pravcu. Kada su se obe grupe susrele na sredini staze došlo je do neverovatne zbrke – sada su to bile dve suparničke grupe koje su jurišale jedna drugoj u susret.

Na sreću, nije došlo ni do kakve nesreće, dok se publika “neverovatno zabavljala” ovom groteskom.

Naravno, trka je proglašena nevažećom, a pomenuta dva džokeja su diskvalifikovana, prenosi list.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Ukoliko ste “danas” sebi ružni, list Pravda vam daje nekoliko trikova kako se izboriti sa tom mišlju.

Pre svega, treba postaviti pitanje: da li se čovek oseća ružnim zato što je neraspoložen ili je neraspoložen zbog ružnog lica u ogledalu. Rđav san, neispunjenje nekog očekivanja ili indispozicija negde u nekom organu tela su tri moguća razloga zašto se tako osećate, objašnjava ovaj list.

Ako niste dovoljno spavali, nemojte se ponovo vratiti u krevet nego se krećite. Uskočite u kupatilo, okupajte se dok pevate svoju omiljenu pesmu, zatim namažite telo i lice hranljivom kremom, ali nemojte da se gledate u ogledalo. Obucite najbolju toaletu, stavite malo ruža na obraze i izađite napolje.

Ako ste sutradan i dalje nervozni, stavite na oči toplu gazu umočenu u vrelu slanu vodu. Zavucite se u mračnu sobu i pokušajte da se odmorite ne misleći ni na šta.

Pronađite neki lagani porto ili liker, koji će malo da vam digne raspoloženje, a smeša žumanceta sa narandžinim sokom takođe može da vas osveži.

Pri takozvanom potištenom moralu pametno je da nahranite telo i da ulepšate lice. Skinite sav makijaž i počnite iznova. Ako sve to ne pomaže, imate još jedno poslednje sredstvo – dobro oprati glavu i napraviti novu frizuru, savetuje ovaj list.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“