Zdravstvena inspekcija ponovo u vršačkoj bolnici 1Foto: Fonet/Dragan Antonić

Maja Racić, majka šesnaestomesečne bebe koja se trenutno leči na Institutu za majku i dete, obratila se medijima, i javnosti putem društvenih mreža, zbog, kako navodi, neadekvatnog lečenja u Opštoj bolnici u Vršcu.

Zdravstvena inspekcija ispituje navode majke, a ova bolnica je, inače, već pod istragom zbog smrti osmogodišneg Ognjena Paunovića, koji je preminuo od sepse 28. avgusta. Istraga se vodi zbog sumnje da je dečak umro zbog propusta lekara, koji nisu na vreme uočili bolest.

Maja Racić, majka devojčice koja je 15 dana provela u vršačkoj bolnici, smatra da njenom detetu nije pružena adekvatna nega i da joj je dete živo samo zato što ju je na sopstveni zahtev izvela iz bolnice i odvela na lečenje u Pančevo, a potom u Beograd, na Institut za majku i dete. Tamo joj je ustanovljena upala uha i teška dehidratacija. Odmah je dobila pravu terapiju i uspešno se oporavlja.

Devojčica je, prema rečima njene majke, 15 dana lečena u Opštoj bolnici u Vršcu, gde nije primala čak ni infuziju a temperatura joj nije spadala ispod 40 stepeni.

– Prvo su govorili da je upala pluća. Potom da je virus i da će proći. Bila je potpuno dehidrirana, nije ni jela ni pila vodu, niti primala infuziju. Kada sam videla da je mom detetu sve gore, a da lekari i medicinske sestre za to vreme piju rakiju, što sam i uslikala kao dokaz, istog momenta sam tražila uput na dalje lečenje – kaže Maja Racić za Danas. U bolnici nisu želeli da joj izađu u susret, te je njen pedijatar poslao uput za Pančevo, a ona je dete izvela iz bolnice.

– U Pančevu su se zgranuli kada su videli u kom stanju je moja ćerka. Odmah su nas poslali u Institut za majku i dete, a reakcija lekara je bila identična onoj u Pančevu. Uradili su analize, dobila je pravu terapiju i infuziju i već se oseća mnogo bolje – kaže Racić. Ona je pozvala zdravstvenu inspekciju i uputila žalbu bolnici, ali ne namerava na tome da se zaustavi.

– Jedno dete im je već umrlo, moje je bilo na ivici. Ovo ću izgurati do kraja, zbog sve dece koja se tamo leče, da se više nikada ne ponovi. Svoje dete sigurno neću više voditi tamo – naglašava Racić.

Direktor Opšte bolnice u Vršcu Jan Omoran potvrdio je za Danas da se zdravstvena inspekcija nalazi u ovoj ustanovi.

– Uradili smo unutrašnji nadzor, sada je tu zdravstvena inspekcija, a poslednju reč će doneti stručna komisija. Nisam ovlašćen da dajem komentare više od toga – kaže Omoran za Danas. On nije upućen dokle se stiglo u istrazi u vezi sa smrću osmogodišnjeg dečaka u ovoj bolnici. Podsetimo, majka preminulog Ognjena Paunovića rekla je da je sina nekoliko puta dovodila na kontrolu zbog povraćanja, dijareje i strašnih bolova u stomaku, ali da su ih lekari uvek vraćali kući s obrazloženjem da dete ima stomačni virus. Preminuo je od sepse koju lekari nisu dijagnostikovali.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.