Zelena stranka: Doneti zakone kojima se omogućava korišćenje kanabisa u lečenju 1

Ta stranka je u saopštenju navela da je potrebno da Srbija omogući lečenje uljem kanabisa, „ako zaista želimo da kao društvo idemo napred i pomažemo onima kojima je pomoć potrebna“.

„Nažalost, i dalje ne postoji spremnost nadležnih da se o ovom pitanju uopšte i razgovara, a kamoli javno, argumentovano debatuje“, navodi se u saopštenju.

Zelena stranka je upozorila da svi koji posade kanabis u medicinske svrhe i tvrde da im pomaže u ozdravljenju, bivaju krivično procesuirani i osuđivani na višegodišnje zatvorske kazne.

„Podsećamo javnost, da se Zelena stranka zalaže za omogućavanje teško obolelima da imaju pravo da se leče na način koji odgovara njihovoj bolesti, a oni sami osećaju boljitak tog načina lečenja“, piše u saopštenju te stranke.

Upozorava se da je „predsednica Hrvatske odlučila da pomiluje Huanita Luksetića koji je pravosnažno osuđen na dve godine zbog uzgoja kanabisa za potrebe sopstvenog lečenja“.

„Kako ne bismo, kao društvo, dolazili u situaciju da sve zavisi od volje predsednika, niti tome treba težiti, Zelena stranka već treću godinu apeluje i pokušava stvari sistemski rešiti i zakonski regulisati“, napominje ta stranka.

Zelena stranka je ocenila da oni kojima je pomoć neophodna najbolje znaju šta je za njih najbolje, te da je korišćenje ulja kanabisa u medicinske svrhe „civilizacijsko i ljudsko pravo svake osobe i sama činjenica da i mnogo razvijenije zemlje od nas ovo pravo dozvoljavaju, dovoljno govori u prilog onoga za šta se Zelena stranka zalaže“.

Predsednik Zelene stranke Goran Čabradi kazao je da ta stranka daje podršku svima koji žele da se na taj način leče ili nastave svoje lečenje i da će na tome istrajati“.