Akcija počinje 10. februara u 12 časova Novom Sadu, ispred MZ Narodni heroji, na uglu Ulica Branimira Ćosića i Majevačke kod novosadskog porodilišta Betanija u kom se godišnje rodi blizu 7.000 beba, a nastavlja se u Beogradu i ostalim gradovima i naseljima u Srbiji, i trajaće cele godine. Tokom akcije Zelene brigade će sakupljati i uklanjati otpad sa zajedničkih prostora u gradskim kvartovima i naseljenim mestima.

Ambijent čini čoveka. Parkovi, igrališta i ulice su lice jednog grada. Njegove najpozitivnije tačke. Izvori dobre energije. Zdravlja i sreće. Danas su sve slobodne površine namenjene relaksaciji zatrpane najrazličitjim đubretom. Od špriceva i igli, preko kesa i flaša, do pikavaca. Najdrastičniji primer su dečja igrališta koja su pretvorena u javnu pepeljaru. Oaze dečije radosti svakodnevno se zatrpavaju pikavcima, limenkama, flašama, kesama, paklicama, kutijama, čepovima od piva, i drugom ambalažom. Na taj način se ugrožava zdravlje dece koja se igraju u pesku, kao i zdravlje ostalih građana“, navodi se u saopštenju ove stranke. Takođe, dodaju da razbacano đubre negativno utiče i na razvoj turizma, jer šalje lošu sliku o našim gradovima, ali i kompletnom društvu.

„Zelena stranka polazi od toga da ni najorganizovanije komunalne službe ne mogu očistiti sve površine koje koriste građani, ako se ne vodi računa o zajedničkoj higijeni, ako se baca smeće ko gde stigne. Zelena stranka će pokazati kako treba čuvati zajedničke prostore izvan ulica i trotoara. Zato je neophodno da dosadašnji neodgovorni odnos svih nas prema zajedničkim zelenim površinama i urbanim celinama za zajedničke aktivnosti, zamenimo odgovornim pristupom, tako što ćemo očistiti smeće koje zatrpava naše gradove. Ovo je prilika svakome od nas da pomogne svojoj zajednici. Cilj nam je da formiramo volontersku organizaciju, da okupimo građane koji ne žele da se bave politikom, ali žele da učine nešto konkretno za dobrobit svoje zajednice“ – istakao je Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke.

Povezani tekstovi