Zelenović: Ne sme ništa da se krije 1Foto: sabac.rs

On je trenutnu situaciju opisao kao delikatnu, jer prema podacima republičkih organa i službi zagađenja nema, a novi podaci ukazuju na suprotno. Pri tom, kompanije u Istočnoj industrijskoj zoni, odakle zagađenje dolazi, imaju sva potrebna dokumenta o poštovanju propisa.

– Obavićemo razgovore sa svakom od kompanija, koje jesu socijalno odgovorne i vode računa o perspektivi svog biznisa. A te perspektive nema ako građani koji žive u toj sredini nisu zadovoljni. Zato moraju biti ispunjeni svi parametri zaštite životne sredine. O svim razgovorima i dogovorima odmah ćemo obavestiti javnost. Ne sme ništa da se krije, sve mora da bude jasno i sama činjenica da smo uradili ove analize pokazuje da vodimo računa o tome da grad ima stabilan razvoj u kom će zaštita životne sredine biti jedan od glavnih temelja. Očekujem da se u vrlo kratkom roku svaki izvor zagađenja sanira i da svaka kompanija preduzme neophodne mere da bismo kvalitet vazduha doveli na nivo iz prethodnih godina. Iako ovo nije u nadležnosti grada, mi smo dužni da reagujemo, jer je reč o javnom interesu, o zdravlju građana, istakao je gradonačelnik.

Olivera Kikanović, inspektorka za zaštitu životne sredine Gradske uprave, objasnila je da je merenje ovlašćene institucije iz Novog Sada počelo 14. oktobra radi utvrđivanja specifičnih parametara u vazduhu.

– Merenje je trajalo osam dana i utvrđeno je da amonijak, praškaste materije, arsen i benzopiren prelaze granične vrednosti. Granične vrednosti prešao je i fluorovodonik na Vatrogasnom domu, što je nalaz Zavoda za javno zdravlje 18, 20. i 21. novembra. Grad će preduzeti sve mere i pratiće se vrednosti fluorovodonika na dve lokacije u gradu: Autobuskoj stanici i Benskoj bari u trajanju od 30 dana, navela je inspektorka Kikanović.

Gradonačelnik je podsetio da nove sprovedene analize nisu u nadležnosti grada, ali su radi javnog interesa bile neophodne. Istraživanje je inače sprovedeno tako da za postupak niko nije znao jer se želelo potpuno nezavisno i tačno merenje na koje niko nije mogao da utiče.

– Merenja su trajala osam dana, a za relevantnost podataka potrebno je minimum 51 dan. Ali ovo je sasvim dovoljno da se uključimo u rešavanje problema i kažemo građanima da ne treba da se brinu jer se ovo mora rešiti. Obavestili smo sve republičke organe o podacima i napravićemo mali akcioni plan kako da se ovo reši u kratkom roku, najavio je gradonačelnik i ukazao na činjenicu da je Ministarstvo zaštite životne sredine Šabac svrstalo u zelene gradove, a podaci pokazuju da je zagađenje evidentno.

Za razliku od vremena kada je Hemijska industrija „Zorka“ radila punim kapacitetom, i kada je Šabac bio jedan od najzagađenijih sredina, u poslednje dve decenije ekološka situacija je znatno popravljena. Pojedini pogoni „Zorke“ više ne rade, Šabačka bolnica prešla je umesto mazuta na gas, a hotel Sloboda koristi vodene pumpe. Gradska toplana koristi gas, urađena je i gasovodna mreža tako da više od dve hiljade domaćinstava više ne koristi ugalj i drva za grejanje.

Otpadne vode čistije od Save

S druge strane, Šabac je jedini grad u Srbiji koji je rešio pitanje otpadnih voda koje se prečišćavaju u novosagrađenom postrojenju, posle čega je voda čistija od same Save u koju se izliva. Takođe i sav komunalni otpad prikuplja se na celoj teritoriji lokalne samouprave. Umesto gradske deponije na Dudari, koja je bila na samo pola kilometra od centra grada, sav otpad odvozi se na regionalnu deponiju u Sremskoj Mitrovici.

Tekstovi su deo projekta „Šabac Šapčanima – Za kvalitetniji život“, koji se sufinasira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.