Na naslovnici Pravde ne previše atraktivni naslovi – „Severne države – jedinstvena oružana sila“ i „U novoj fazi pregovora o Pragu izgleda da će doći do novog sporazuma“, potisnuli su na unutrašnje strane sve ostale teme.

Novine pišu da je uloga lorda Ransimena u novijim pregovorima sve važnija.  „Engleski krugovi priznaju da u akciji za rešenje problema čehoslovačka vlada pokazuje mnogo dobre volje i uravnotežensti“, ističe Pravda.

Preneta je i izjava britanskog premijera Čemberlena da će Engleska, ukoliko dođe do uplitanja Francuske u konflikt na Sredozemlju, podržati ovu zemlju.

Iz Banjaluke stiže najava izvršenja smrtne kazne dvojice „šestostrukih ubica“. Ovaj događaj najavljen je za sutrašnji dan u pet ujutru u dvorištu zatvora Okružnog suda.

„Izvršilac smrtne kazne dželat Hart doputovao je u toku noći u Banja Luku i jutros rano sa sudijom koji će rukovoditi izvršnje smrtne kazne, državnim tužiocem i lakarom posetio zatvor i pregledao sve tehničke pripreme koje su izvršene povodom justifikacije“, prenosi ovaj list.

Zločincima je već odbijena molba za pomilovanjem, a kako su prenele novine, jedan od njih nije uspeo da sakrije strah – iz minuta u minut bio je sve bleđi i toliko je dolovao nestabilno da su ga policajci pridržavali da ne padne.

„Prilikom rastanka, razbojnici su izrazili želju da ih u toku današnjeg dana posete novinari, kojima će izložiti pojedine detalje iz svoje prošlosti koji su do danas bili tajne“, piše Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Iz oblasti spoljne politike od atraktivnijih naslova izdvajamo „Koreja „zemlja jutarnjeg mira“ koja će postati zemlja strašnih oluja“.

„Svaka zemlja na istoku Azije ima svoj poetski naziv. Japanci zovu svoju zemlju Nipon što znači „Zemlja izlazećeg sunca“. Njihova zastava je slika crvenog sunca na belom platnu. Kina odnosno Kit-aj znači -cveće istoka, Mongolija – zemlja grobne tišine, a Koreja – zemlja jutarnjeg mira“, piše Vreme.

Atmosfera u ovoj zemlji opisana je kao krajnje mirna i blaga. Kako opisuje ovaj novinar, kod njih nema ni buke ni pesme, jer su Koreanci narod koji uživa u razmišljanju i filozofiranju, a ovozemaljske brige „kao da im nisu poznate uopšte“.

„Naravno, narod sa ovako mirnim duševnim raspoloženjem mora da postane plen nekog jačeg. Tri suseda dolaze ovde u obzir: Kinezi, Rusi i Japanci“, iako Koreanci vole kinesku kulturu i filozofiju, a Rusi su im simpatični, kako zbog svoje dobroćudnosti, tako i zato što je još u carsko doba ova država priznala Koreji sva prava.

A „kod nas“ se ovih dana desilo čudo. Jedan radnik geometar ostao je živ i nakon što ga je dva puta pogodio grom.

„Vreme je juče naglo zahladnelo, ali to ipak nije smetalo geometrima da pođu na vrh Koraba. Dok su se peli, otpočela je da pada kiša, uz pucanj gromova. Odjednom je pukao grom i ogodio Rufeta. Međuti, on je samo lakše povređen. Zavili su mu rane, pa su produžili dalje na put“, prenosi štampa.

Nakon što je usledio i drugi grom, ovaj radnik je pao i ostao onesvešćen puna četiri sata. Ali srećom, imao je samo lakše povrede, te je ostao živ.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.