Žene se zbog frizure usprotivile Knezu Milošu 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Pravda piše da je potpisan italijansko-nemački sporazum o iseljavanju Nemaca iz Italije. Iseljavanje je dobrovoljno, ali su Nemci dužni da se izjasne da li će prihvatiti italijansko državljanstvo ili umesto toga emigrirati u Nemačku.Žene se zbog frizure usprotivile Knezu Milošu 2

List Pravda piše o ulozi minskih polja u ratu. Mine su se prvi put pojavile u vreme američko-engleskog rata 1776. godine, a sada se najviše koriste za potapanje neprijateljskih brodova. Koriste se i za blokadu izlaska brodova na pučinu time što se brodovi drže na odstojanju pod pretnjom podmorničkih torpeda.

Devojčica Makina Harington koja pati od bolesti spavanja, probudila se nakon četiri godine sna. Lekar koji ju je za ovo vreme negovao, izjavio je da njegova pacijentkinja fizički živa, ali duhovno mrtva, prenosi list Pravda.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Vreme postavlja pitanje da li su naoružani trgovački brodovi ratne jedinice? Englezi su ranije smatraju da ovim brodovima treba dati sva prava ratnih jedinica, dok su Nemci bili suprotnog mišljenja. Danas, stavovi su poprilično ujednačeni, trgovački brodovi mogu se i napadati i braniti.

Žene se zbog frizure usprotivile Knezu Milošu 3Rusko-turski pregovori su prekinuti, piše Vreme. Rusija je tražila od Turske da zatvori Dardanele za prolaz svim drugim brodovima sem ruskih. Turska, nije ovo prihvatila, zbog očuvanja odnosa sa zapadnim državama.

Među listovima  Vremena, našla si i priča o borbi kneza Miloša sa ženama. Naime, žene u to doba nosile su popularnu konđu, frizuru koja je bila izuzetno zahtevna i teška za održavanje. Žene su raznim šnalama pričvršćivale kosu, i mazale je kremama za veći sjaj, ali usled izuzetne komplikovanosti ove punđe, kosu su mogle da češljaju jednom ili dvaput mesečno. Usled nehigijene, žene su patile od svakakvih ekcema pa čak ostajale i bez kose. Miloš je zbog ovoga doneo zakon o zabrani nošenja ove frizure pod pretnjom da će svaka žena koja na ulici bude viđena sa ovom frizurom biti javno ošišana. Ovoj naredbi usprotivile su se i žene i njihovi muževi pa se pokrenula prava mala pobuna. Kada je Knez zapretio javnim vešanjem, situacija se smirila, a žene se odrekle konđe.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.