Zip-lajn na Zlataru do kraja jula 1

Na Zlataru je ovih dana počela gradnja zip-lajn spusta koji će sa dužinom od skoro 1.000 metara biti jedan od najvećih u Srbiji.

Avanturisti i ljubitelji prirode i ekstremnih sportova imaće već krajem jula priliku da uživaju u ovom novom adrenalinskom sadržaju, vozeći se sa startne lokacije kod bivšeg RH Centra do Tripkovića i povratne od ovog zaseoka do crkve na Zlataru. Vrednost investicije je 5.000.000 dinara, a projekat zajednički finansiraju Ministarstvo turizma, Opština Nova Varoš i lokalna Turistička organizacija.

– Biće to jedan od najvećih i najmodernijih zip-lajn sistema u zemlji. Odlazna sajla je dužine 610 metara, a povratne 350. Sajle su velike nosivosti, kolica i sedišta su atestirana, čitav projekat radio je tim stručnjaka, a izvođač radova je specijalizovana firma iz Beograda – objašnjava direktor Turističke organizacije „Zlatar“ Branko Pucarević, dodajući da savremenom turisti nije dovoljno da uživa u prelepoj prirodi i čistom vazduhu. „Prinuđeni smo zato da širimo lepezu sadržaja, posebno u segmentu aktivnog odmora adrenalinskog tipa. Zato će ovaj projekat, koji realizujemo u saradnji sa „Regijom Zapadna Srbija“ , biti pun pogodak, a očekivani krajnji efekat je povećanje broja gostiju odnosno noćenja“, naglašava Pucarević.

Zahtevi turista su sve češće usmereni i na povećanje broja uređenih vidikovaca, staza i dečjih igrališta. Zato su u lokalnoj Turističkoj organizaciji intenzivirali aktivnosti na izgradnji i uređenju nove pešačko-biciklističke staze. Reč je o stazi dugoj preko dva kilometra koja zahvata područje starog puta uz Batrovac od crkve na Zlataru do raskrsnice za Drmanoviće. Projekat je vredan oko 3.000.000 dinara i finansira ga Ministarstvo turizma. Pešaško-biciklistička staza biće opremljena modernim mobilijarom (klupe, ekološke table, korpe za otpad), a biće postavljena i turistička signalizacija, putokazi i info-bilbordi. Svečano otvaranje nove staze planirano je za 25. jul, kada počinje tradicionalna manifestacija „Zlatarfest“.

– U fokusu nam je realizacija još jednog važnog projekta, a to je uređenje staze kroz Šopot do Zlatara, u ukupnoj dužini od preko šest kilometara. Time ćemo grad povezati sa turističkom zonom. Vrednost ove investicije koju ćemo realizovati uz podršku države je oko 3.000.000 dinara. U planu je i izgradnja igrališta za decu u srcu Zlatara. Posao je vredan oko 4.000.000 dinara , a sredstva su obezbedili resorno Ministarstvo i Opština – naglašava Pucarević.

Ekološka akcija

Beogradska organizacija „Srbija za mlade“, Turistička organizacija „Zlatar“ i preduzeće „Rezervat Uvac“ sproveli su prošle sedmice dvodnevnu ekološku akciju pod nazivom „Očistimo Uvac i Zlatar“. Tridesetak aktivista ovog udruženja, lokalni turistički radnici i rendžeri prečešljali su čitavu turističku zonu na Zlataru, kao i područje Specijalnog rezervata prirode, sakupivši više od 60 velikih vreća smeća i otpada.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.