Značaj primene vitamina D3 i K2 u vreme pandemije 1Foto: Branislav Božić

Mnogobrojne studije u svetu, ali i iskustvo u lečenju u Srbiji, pokazali su da nizak nivo vitamina D3 može dovesti do većeg rizika od infekcije korona virusom ili do težih formi bolesti.

Vitamin D je od početka uključen u protokol lečenja bolesti kovid 19, a on je veoma važan za rizične grupe i u preventivne svrhe, a nezaobilazan je i za blaže forme bolesti i za vreme oporavka, rečeno je danas na edukativnoj radionici Udruženja za razvoj medicinskih i menadžment edukacija.

Procene stručnjaka su da od 30 do 50 odsto populacije ima deficit vitamina D u organizmu, koji često nije klinički prepoznat. Može se reći da vlada svojevrsna tiha epidemija nedostatka ovog važnog vitamina. Koliko je on važan za funkcionisanje čitavog organizma, verovatno ne bismo ni znali da nije bilo pandemije. Preporuka lekara je da se za vreme kasne jeseni, zime i u rano proleće unosi 2.000 internacinalnih jedinica vitamina D3, a u leto manje, u zavisnosti od izlaganja suncu, jer se 80 odsto ovog vitamina sintetizuje u koži uz pomoć ultraljubičastih zraka.

Prof. dr Marina Nikolić Đurović, endokrinološkinja u Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS, istakla je da je u ovoj pandemiji potvrđen veliki broj pacijenata koji su bili hospitalizovani zbog korona virusa i imali su izuzetno nizak nivo vitamina D u organizmu.

– Dokazano je da su mnogo bolje prolazile osobe koje su imale normalne koncentracije vitamin D3, da su provele značajno manje vremena u bolnici, kao i da je mnogo manje njih imalo teške forme bolesti. Međutim, glavni izazov za prevazilaženje visokih stopa nedostatka vitamina D je taj što nije lako održavati dovoljne nivoe ovog vitamina, kroz ishranu i moderan stil života, istakla je dr Nikolić Đurović.

– Mnoge severne zemlje koje nemaju dovoljno sunca, počele su pre nekoliko godina da obogaćuju hranu ovim vitaminom, jer i pre pandemije dokazana njegova važnost za imunitet i u lečenju i prevenciji mnogih bolesti. Međutim i pored toga, neophodno je dodavanje vitamin D3 u vidu suplemenata, a studije su pokazale da je najbolja iskoristivost u organizmu kada se uzimaju u soft gel kapsuli.

Značaj primene vitamina D3 i K2 u vreme pandemije 2

Dr Nikolić Đurović je podsetila da ne treba zaboraviti važnost vitamin D3 i kada je u pitanju prevencija i lečenje osteoporoze. Vitamin D3 sa vitaminom K2 smatra se jednim od najvažnijih karika kada se govori o osteoporozi kod žena, naročito u periodu menopauze. Niske vrednosti vitamina D3 mogu doprineti bolu u kostima i zglobovima, kao i slabosti mišića, a kod ljudi starijih od 50 godina, povećava rizik od pada i preloma. Kako bi se smanjio rizik za nastanak preloma, preporuke lekara su da imamo i zadovoljavajući nivo ništa manje važnog vitamina K2.

Prof. dr Emilija Dubljanin Raspopović, fizijatarka u Klinici za fizikalnu medicinu KCS, takođe se osvrnula na osteoporozu, koja pogađa jednu od tri žene starije od 50 godina i svakog petog muškarca posle 65. godine života.

– Veći rizik od osteoporoze imaju žene koje su ušle u menopauzu pre 45. godine, žene sitnije građe, kao i osobe koje su manje fizički aktivne. Uloga vitamina D3 potvrđena je u lečenju osteopenije i osteoporoze, kao i za smanjenje rizika od nastanka preloma. Kod pacijenata sa osteoporozom, adekvatan nivo vitamina D predstavlja preduslov za efikasnu terapiju, zaključila je prof. dr Dubljanin Raspopović.

 

K2 kao „saobraćajac“

Vitamin K2 je kao „saobraćajac“ u našem organizmu, sprečava da se kalcijum taloži u arterijama, zglobovima, unutrašnjim organima i pravi kalcifikacije, već se taj kalcijum usmerava u kosti, tamo gde je neophodan. Da bi se poboljšala gustina kostiju i da bi kost pravilno zarasla, ukoliko dođe do preloma, pored fizikalne terapije, neophodno je unositi optimalan nivo vitamina K2, 90 mcg dnevno, kao i vitamina D do 2000 I.J.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Značaj primene vitamina D3 i K2 u vreme pandemije”

  1. Nije problem nedostatak vitamina D3, već nedostatak magnezijum a da bi se aktivirao vitamin D3. Treba samo suplementirati sa magnezijumom i nivo vitamina D3 će doći na dovoljan nivo. Jetra kod 90% ima dovolj o rezervi vitamina D3.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.