Zrenjanin: Gradska vlast da reaguje zbog neispravne vode 1Foto: Miroslava Pudar

„Dostavićemo izvršene analize vode sanitarnoj inspekciji u Zrenjaninu za dobijanje sanitarne saglasnosti, a nakon toga ovlašćenom privrednom društvu koje je završilo tehnički prijem objekta da pripremi zahtev Gradskoj upravi za izdavanje upotrebne dozvole. Tvrdnje građanske inicijative „Zajedno za vodu“ da je voda neispravna su krajnje neodgovorne. Jedina verodostojna analiza je kada zaposleno lice iz Zavoda za javno zdravlje ili akreditovane laboratorije na ispravan način uzorkuje vodu tada analiza može da bude verodostojna“, naveli su u pisanoj izjavi investitori. Kako saznajemo, reagovanje investitora je usledilo nakon što je Građanska inicijativa „Zajedno za vodu“ dan ranije objavila rezultate nekoliko nezavisnih analiza uzoraka iz vodovodne mreže.

– Ostajemo pri tome. Pitanje je zašto grad ćuti i ne oglašava se, već se svi zainteresovani upućuju na investitora. Ne vidim razlog da se bilo ko od nas dopisima raspravlja sa nekim investitorom Obradovićem. Saopštenje koje smo objavili upućeno je javnosti, a vlast je dužna da kaže građanima šta se dešava sa fabrikom vode, objašnjava za Danas koordinator GI „Zajedno za vodu“ Dušan Kokot.

Uzorke su za potrebe investitora, kako navode u pisanom saopštenju, uzimale akreditovane laboratorije – Zrenjaninski zavod za javno zdravlje, Beogradski zavod za javno zdravlje i Laboratorija Anahem, Beograd. Dosad njihovi rezultati nisu objavljivani. S druge strane, Udruženje građana „Zajedno za vodu“ učinilo je dostupnim javnosti i medijima rezultate nekoliko analiza koje je uradio Institut za javno zdravlje Vojvodine, gde su uzorci ispitivani u akreditovanoj laboratoriji. Uzorci su označeni kao neispravni. Ono što posebno zabrinjava jeste da je poslednji uzorak uzet 25. januara bio najlošiji od svih, odnosno da umesto da se kvalitet vode popravlja, on vremenom postaje gori, naveli su u svom obraćanju javnosti iz GI „Zajedno za vodu“.