Foto: Grad Zrenjanin (Arhiva)

Protesti građana, negodovanja, brojna potpisivanje peticija traju godinama, a problem nikada nije valjano rešen iako polovina Zrenjanina ima ozbiljne probleme zbog zagađenja vazduha. Inženjer Sergej Stevanov, koji je učestvovao u gradnji kafilerije, kaže da dosta toga sada zavisi od rada inspekcije i primene zakona.

– Kafilerija je građena 1984. za potrebe mesne industrije Bek, ovde su dopremani ostaci i odmah spaljivani. Nije bilo razgradnje niti truljenja mesa i lešina pa samim tim nije bilo nesnosnog smrada. Sada je situacija drugačija, od privatizacije kafilerija radi punom parom a konfiskat se doprema sa svih strana, čak i iz Osijeka u poluraspadnutom stanju iako bi to po zakonu trebalo da bude zamrznuto. Za vlasnika je sitnica da uloži u filtere za vazduh i prečistače jer pogon radi punom parom.

Vidimo da do sada nije ništa uradio da to reši – objašnjava inženjer Sergej Stevanov. Pre dve godine gradski inspektor za zaštitu životne sredine podneo je krivičnu prijavu jer nisu obavljena ni zakonom propisana merenja zagađenja vazduha. Suđenje je u toku, inspektor je smenjen a javnost je izuzetno zainteresovana za ishod s obzirom na to da je vlasnik kafilerije sada Industrija Matijević. – Tamo tako smrdi, to nije normalno.

Tu su problematična tri mirisa, vodonik-sulfid, amonijak i akrolein koji je kancerogen. Predložio sam kažnjavanje i zabranu rada 10 godina. NJima nije ništa da plate kaznu, pa sam pogon zarađuje godišnje 200 miliona dinara. Ne vidim rešenje sem da se fabrika zatvori ili izgradi nova, po standardima kakvi moraju da se primenjuju u ovoj oblasti – objašnjava Petar Ilić, bivši inspektor.

Prema njegovim rečima, zrenjaninska kafilerija reciklira životinjski otpad iz klanične industrije, ali i uginule životinje sa raznih lokacija u zemlji i inostranstvu. Po njemu, konfiskat dolazi u poluraspadnutom stanju i najviše smrdi kada se pretovaruje i prerađuje, što je i glavni razlog tužbe i protestovanja građana.

Pomoćnik zrenjaninskog gradonačelnika Nikola Radišić kaže da pregovara već dve godine sa rukovodstvom kafilerije Prekon i da ima obećanje da će, koliko ove jeseni, biti ugrađeni filteri za prečišćavanje otpadnih voda a u najavi je i ugradnja filtera za prečišćavanje vazduha.