Foto: M. P.

Gradilište je otvoreno tokom proleća, objašnjavaju u gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, i kažu da je izvesno da će najveći deo radova biti okončan do kraja godine.

-Do sada je urađena kompletna hidroizolacija podruma, obijen malter u enterijeru i na fasadama u dvorištu. Slučajno je otkrivena slikana dekoracija na jednom od plafona koja će biti konzervirana, što će biti slučaj i sa mermernim gazištima i teraco podovima u hodnicima koji su i dalje u dobrom stanju – navodi u svom izveštaju istoričarka umetnosti Vesna Karavida.

Prema istorijskim izvorima, Rimokatolički zavod za vaspitanje devojaka ili Kloster osnovao je red školskih sestara «De Notre Dame» 1880. godine, iz zaostavštine Karoline Satmari, rođene Mihanović. Objekat je posle rata korišten kao škola a buduća namena mu je, kako navode u biskupiji, internat za đake. Projekat, kojim se objektu vraća prvobitna funkcija, urađen je u birou “Stupovski proing” iz Kikinde a nadležni projektant je inženjerka arhitekture Aranka Blat. Radovi se finansiraju sredstvima iz budžeta Republike Mađarske, izvođač je firma DOO “Kesz” iz Beograda.