Foto: Grad Zrenjanin (Arhiva)

I dok je u Kikindi predloženo da se seoske škole pripoje gradskim, u Zrenjaninu prema predlogu odluke o mreži osnovnih škola umesto 28, biće 19 osnovnih škola i devet izdvojenih odeljenja. Predlog je potpisao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, a sindikati tvrde da nisu bili konsultovani.

– Ni na konsultacije ni u izradu Akta mreže škola nisu uključeni prosvetni sindikati iako se to podrazumeva. Rekoše nam da nisu hteli da nas opterećuju. Zato smo pisali na adrese 18 banatskih samouprava kako bi dobili podatke sa terena. Tako ne treba da se radi, prosvetari najbolje znaju kako funkcionišu male škole i kako bi u praksi izgledalo spajanje, kaže profesor Dušan Kokot iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine. Prema njegovim rečima, nužno je napraviti mrežu škola ali stručno i temeljno, kako bi sve funkcionisalo.

– Škola „NJegoš“ u Zrenjaninu pokriva naselje duplo veće od Sečnja, gde ima devet malih škola i takve nelogičnosti treba rešavati. Ipak, po predlogu spajanje tri škole znači da jedna matična ostaje pravno lice, dok se druge dve gase kao pravna lica i tu će biti komplikacija. Zaposleni se raspoređuju u njima kada nema punog fonda časova, a biće viškova u administraciji, gasiće se i sindikati, kaže Dušan Kokot.

Prema predlogu, OŠ „Vuk Karadžić“ u Zrenjaninu bila bi matična, a škola „1. oktobar“ u Botošu područna. Osnovna škola „Sveti Sava“ u Stajićevu bila bi matična za škole „Branko Ćopić“ u Lukićevu i „Bratstvo-jedinstvo“ u Belom Blatu, a škola „Jovan Dučić“ iz Kleka bila bi glavna za škole „Slavko Rodić“ u Lazarevu i „Petar Kočić“ u Banatskom Despotovcu. Dalje, škola „Branko Radičević“ u Čenti bila bi glavna i pripale bi joj škole „Đura Jakšić“ u Perlezu i „Stevan Knićanin“ u Knićaninu. Osnovna škola „Mladost“ u Tomaševcu imaće izdvojena odeljenja, „Dositej Obradović“ u Farkaždinu i „Uroš Predić“ u Orlovatu. Ovo je predlog a saglasnost na mrežu škola daće pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.