Foto: Danas

Na postavljenim panoima prolaznici mogu da se vide kako je izgledala gradnja crkve posvećene Svetom Ivanu Nepomuku, koja je 1986. godine postala katedralom, kao i šta je bilo na njenom mestu pre gradnje.

U isto vreme počela je rekonstrukcija fasade crkve i tekuće održavanje, a radove izvodi novosadska firma „Enterijeri“, specijalizovana za održavanje crkava. Biće zamenjeni prozori, radi se rekonstrukcija lima, kreči se toranj, a krst će dobiti novu pozlatu. Gradnja Rimokatoličke crkve odvijala se u periodu od 1863. do 1868. godine, na mestu stare katoličke crkve. Prema podacima Istorijskog arhiva, katedrala je masivna trobrodna građevina, koju je, u neoromaničnom stilu, projektovao arhitekta Stevan Đorđević.

Unutrašnju dekoraciju crkve uradio je ovdašnji umetnik Jožef Gojgner, po biblijskim motivima i već gotovim uzorima francuskog grafičara Gustava Dorea. Tu su kopije „Isusa pred Pilatom“ Munkači Mihalja, „Tajna večera“ Leonarda da Vinčija, ulje na platnu „Madona s detetom“ mađarskog slikara Sekelj Bertalana. Katedrala poseduje i originalne orgulje iz 1907. godine, nastale u temišvarskoj radionici „Vegenštajn Lipot i sinovi“. Kako najavljuju iz Zrenjaninske biskupije, u okviru svečanosti obeležavanja 150 godina od izgradnje katedrale, pored izložbe planirana je centralna svečanost u novembru.