U samom centru Zrenjanina, ka gradskom trgu okrenuta svojim pročeljem, a visokim tornjem saglediva do oboda grada, tek velika župna crkva Svetog Ivana Nepomuka nezaobilazan je verski i kulturni objekat, jednom rečju zaštitni znak ove sredine. Bilo da je turisti otkriju prvi put ili je tek deo svakodnevnice ovdašnjih žitelja, svojom lepotom i grandioznošću uvek je i svakom primetna, a ne izmiče ni objektivu. Ovekovečena na svim razglednicama, zaslužuje da uđe i u ovu dopisnicu kao pravi pozdrav iz Zrenjanina.


Njena raskošna zvona svakoga sata oglašavaju vreme, a u podne se, čak do zabačenih delova Zrenjanina, razleže odjek 12 preciznih udaraca. Proteklih nedelja bilo je naročito svečano u ovoj crkvi jer su u njoj održane dve svečarske mise posvećene dvadesetopetogodišnjici Banatske biskupije. U katedrali Svetog Ivana Nepomuka u Zrenjaninu, sagrađenoj 1868. godine, održana je krajem septembra, na Dan Svetog Gerleta, svečana sveta misa koju je služio estergomsko-budimpeštanski nadbiskup dr Peter Erde, na mađarskom jeziku, u prisustvu mnogobrojnih vernika i gostiju. Među crkvenim velikodostojnicima bili su i apostolski nuncije Orlando Antonini, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, biskup iz Sombathelja Andraš Vereš, predstavnik crkve iz Nađvarada Jožef Fodor, direktor subotičkog Paulinuma Jožef Mioč, zrenjaninski biskup dr Laslo Nemet i penzionisani zrenjaninski biskup Laslo Hužvar, a među gostima mađarski državni sekretar za nacionalna pitanja i veru Laslo Sasfalvi, politički savetnik Čaba Nemeš i sekretar Andraš Kiš, ambasador Mađarske u Beogradu Oskar Nikovic, generalni konzul Mađarske u Subotici Tamaš Koršoš i predsednik Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji dr Tamaš Korhec. Potom je dve nedelje kasnije, u oktobru, usledila svečana sveta misa na hrvatskom jeziku, koju je održao zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

Rimokatolička katedrala ili župna crkva posvećena je Svetom Ivanu Nepomuku, koji se smatra zaštitnikom svih mostova i reka – tih jedinstvenih simbola ovoga grada, smeštenog na Begeju. Katedrala je trobrodna građevina, koju je u neoromanskom stilu projektovao arhitekta Stevan Đorđević. Unutrašnju dekoraciju crkve uradio je ovdašnji umetnik Jožef Gojgner, po biblijskim motivima i već gotovim uzorima francuskog grafičara Gustava Dorea. Tu su kopije „Isusa pred Pilatom“ Munkači Mihalja, „Tajna večera“ Leonarda da Vinčija, ulje na platnu „Madona s detetom“ mađarskog slikara Sekelj Bertalana. Katedrala poseduje i originalne orgulje iz 1907. godine, nastale u čuvenoj temišvarskoj radionici „Vegenštajn Lipot i sinovi“. Izgradnja ove monumentalne građevine trajala je od 1864. do 1868. godine, a podignuta je na gradskom trgu, na mestu gde je prethodno već postojala katolička crkva. Katedrala je trobrodna građevina, a odjek njenih zvona dopire do svih delova Zrenjanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari