Akcionari Dnevnika i dalje ne mogu da smene sopstvene direktore 1

Privredni sud u Novom Sadu takođe za ponedeljak zakazao ročište na kojem bi trebalo da odluči da li će prihvatiti Unapred pripremljeni plan reorganizacije ovog preduzeća. Grupa deoničara okupljena u udruženje „Akcionari Dnevnika“ smatra da je u pitanju manevar kojim direktori ovog preduzeća pokušavaju da se i dalje održe na svojim funkcijama, uprkos tome što akcionari, dakle vlasnici preduzeća u kojem su oni direktori, ne žele više da im oni vode firmu.

Saga u Dnevniku ad, manjinskom vlasniku istoimenog novosadskog dnevnog lista, traje još od decembra 2016. godine kada je država donela odluku o raspodeli akcija radnicima. Time je ova firma prešla u privatne ruke, ali su na funkcijama ostali kadrovi koji su vodili Dnevnik u vreme dok je još bio državni. Nakon te odluke, direktori Dnevnika mesecima nisu hteli da iz Ministarstva privrede preuzmu rešenje o podeli akcija, time onemogućivši akcionare da realizuju svoja vlasnička prava. Kada su na kraju, posle jakog pritiska akcionara, ipak uzeli rešenje, usledili su, kako kažu akcionari, stalni pokušaji da se akcionari onemoguće da ih smene. Takva situacija traje već godinu dana.

Poslednji pokušaj akcionara da daju otkaze svojim direktorima trebalo je da bude u ponedeljak. Međutim, Nadzorni odbor Dnevnika je zakazanu sednicu Skupštine akcionara otkazao i odložio čak za april. Kako akcionari sa kojima je Danas razgovarao primećuju, zanimljivo je da je Privredni sud zakazao ročište o UPPR-u baš na dan za kada je zakazana i Skupština akcionara i to tačno sat vremena pre početka Skupštine. To je, kako navode, Nadzorni odbor iskoristio da sednicu otkaže, uz obrazloženje da se ročište sigurno neće završiti pre početka sednice, a da bi u slučaju da sud odbije UPPR i uvede stečaj u Dnevniku, zakazivanje sednice na kojoj bi aktuelna uprava bila smenjena, izgubilo svoj smisao. Naime, u slučaju uvođenja stečaja, bio bi imenovan stečajni upravnik.

Akcionari međutim primećuju da je Nadzorni odbor mogao da zakaže novu vanrednu sednicu dan ili dva posle ročišta, a ne da je pomera za dva meseca, u čemu vide nameru rukovodstva Dnevnika da „sebi ugrabi nova dva meseca za prodaju imovine vredne pet, šest miliona evra“.

Akcionari se pitaju i zašto Nadzorni odbor, „ako je bio tako zabrinut za akcionare“ nije kontaktirao sud i obavestio ga o poklapanju datuma.

„Očito je da su se vlastodršci Dnevnika uplašili za gubitak pozicija kada su se uverili u ozbiljnost priprema akcionara za vanrednu skupštinu i našu odlučnost da im pokažemo izlazna vrata iz Dnevnika“, navode akcionari.

Inače, udruženje „Akcionari Dnevnika“ broji 258 akcionara (od ukupno 443), koji, kako navode, imaju 60 odsto kapitala društva.