Građani sprečili iseljene porodice Maurer 1Foto: U. M.

Porodica Maurer iz Bulevaru kralja Aleksandra nije iseljena jer izvršitelji nisu došli. Umesto toga, ispred njihovog stana okupilo se tidesetak građana kako bi sprečili prinudno iseljenje.

Aktivisti “Krova nad glavom” i Inicijative „Ne davimo Beograd“ otišli su do ekspoziture Eurobanke na Terazijama u kojoj je stan porodice Maurer stavljen pod hipoteku. Okupljeni su ušli u banku oko 10 časova sa transparentima „Bez krova niko“ „Dole kapitalizam“ „Lopov lopov lopov“. Mušterijama banke poručivali su „Pazite se, ova banka izbacuje ljude na ulicu“.

Jedan od aktivista Milan Škobić koji je pregovarao sa nadležnima iz Eurobanke kaže da “ta banka zastupa svoje interese i ne prepoznaje sporan način nastanka hipoteke”.

– Trenutno se na sudu dokazuje da je hipoteka nastala prevarom ali Eurobanka to ignoriše i samo želi da naplati svoja potraživanja – naglašava Škobić.

Ivan Zlatić iz “Krova nad glavom” ističe da je predstavnik Eurobanke na sastanku rekao da ovo nije jedini sporni slučaj te banke.

– Ovo je politika Eurobanke. Gospodin sa kojim smo razgovarali je rekao da oni imaju još 1.000 ovakvih slučajeva – ističe Zlatić i dodaje da posle nekoliko iseljenja u koje je umešana Eurobanka potpuno jasno da to nisu izolovani incidenti nego da je politika banke da otima ljudima stanove.

Nina Maurer koja je nešto kasnije pristigla kaže da je unutar banke zatekla tridesetak aktivista sa čijim je predstavnicima ušla na pregovore oko spora stana njene porodice.

– Predstavnik Eurobanke je izjavio da nema konkretno rešenje, i ponavljao kako oni nisu ništa pogrešno uradili .Na to što mi možemo da izgubimo stan, i ako nismo krivi, a oni ne žele da gone prevarante, nisu imali konkretan odgovor – ističe Nina Maurer i dodaje da je po završetku sastanka i odlasku aktivista, ostala sama sa predstavnicima banke u pokušaju da odbrani stan. – Dobila sam obećanje da će do ponedeljka da vide da li nešto mogu da učine, i izjavili su da bi možda mogli da sačekaju sudsku odluku pre nego što prodaju naš stan – kaže Maurer.

Organizacija „Krov nad glavom“ objašnjava da je porodica Maurer žrtva prevare koja je počela pre 10 godina i koja za posledicu može da ima izbacivanje porodice na ulicu.

Izvesna firma, koja se po svemu sudeći redovno bavi takvim prevarama, iskoristila je činjenicu da vlasnica stana nije uknjižila svoje vlasništvo u katastar, pa su ukrali identitet prethodnog vlasnika, falisfikovali njegova dokumenta i na njegovo ime ime uzela hipoteku od Eurobanke na taj stan porodice Maurer“, tvrde iz „Krova nad glavom“.

Banka je posle nekog vremena pokrenula tužbu protiv vlasnika te firme, ali ju je kasnije, pod sumnjivim okolnostima povukla, a tužilaštvo je obustavilo proces.

Organizacija ukazuje da to izaziva sumnju da su banka i državne institucije uključene u prevaru. “Umesto gonjenja prevaranata, banka je počela da goni porodicu Maurer, koja sa bankom nije imala nikakvog kontakta. Banka je izvršenje naplate duga poverila izvršiteljki Mirjani Dimitrijević, koja je javnosti postala poznata prošlog leta prilikom izbacivanja samohrane majke sa dvoje dece iz stana na Vračaru” podsećaju iz „Krova nad glavom“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari