Aktivnost privatnog sektora u evrozoni u martu na istorijskom minimumu 1Foto: Pixabay

 Aktivnost privatnog sektora u evrozoni pala je na najniži istorijski nivo kao posledica pandemije korona virusa, prema drugoj proceni finansijske firme Markit.

Prema drugoj proceni kompozitni indeks PMI koji meri poslovnu aktivnost iznosio je 29,7 poena u odnosu na 31,4 poena koliko je iznosio u prvoj proceni krajem marta, i na 51,6 poena koliko je bio u februaru.

Markit navodi da je to najniži nivo od kada se vodi njihovo istraživanje.

Privredna aktivnost je posebno niska u Italiji (20,2 poena) i Španiji (26,7 poena) – u dve evropske zemlje najteže pogođene pandemijom.

U Irskoj je 37,3 poena, u Nemačkoj 35 poena i u Francuskoj 28,9.

Kada je PMI indeks koji odražava poverenje direktora za nabavku firmi viši od 50 poena to znači da privredna aktivnost raste, a ako je ispod tog praga znači da pada.

„Prethodni rekodni pad kompozitnog indeksa PMI (36,2) bio je zabeležen za vreme svetske ekonomske krize, u februaru 2009“, podseća Markit.

Mere koje su evropske vlade preduzele da zaustave širenje bolesti KOVID-19 snažno su delovale na tražnju i na ekonomsku aktivnost, navodi se u saopštenju.

Takođe su uticale na poverenje koje je na najnižem istorijskom nivou u svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem, dodaje se.

„Podaci PMI u evrozoni izgleda da će nastaviti svoju nizlaznu putanju narednih meseci“, rekao je on i dodao da je nemoguće tačno proceniti ukupan ekonomski trošak bolesti KOVID-19 dok je trajanje i obim pandemije i dalje velikim delom nepoznat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari