Aleksandrovič: Ukrajina neće ukrasti Srbiji gas 1FoNet: Bozidar Petrovic

„Ako 1. januara Srbija ne dobije gas iz Rusije, to ne znači da će Ukrajina ukrasti gas, to znači da će Rusi zatvoriti tranzitni kran“, izjavio je danas ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič i ukazao na spremnost Kijeva da se nađe rešenje.

„Hoćemo da bude nađeno neko rešenje za to, prihvatili smo nacrt sporazuma koji je pripremila Evropska komisija. I Ukrajina zarađuje od tranzita gasa, nije u interesu da isporuka bude prekinuta, ali mislim da treba da se pripremimo na hladnu zimu“, rekao je ambasador Ukrajine za N1.

Aleksandrovič je rekao kako „razume da je to pitanje važno za Srbiju, jer tranzit gasa preko teritorije Ukrajine ide preko Mađarske i dalje za Srbiju“.

„Razumem kad Srbija traži druge načine isporuke tog gasa, to je u redu sa nama. Uz učešće Evropske komisije, to su pregovori samo o tranzitu gasa, preko teritorije Ukrajine“, rekao je ukrajinski ambasador.

Komentarišući aferu o prodaji srpskog oružja, Aleksandrovič je rekao da „za Ukrajinu ovo pitanje uopšte ne postoji“ jer „ne postoje nikakve međunarodne zabrane za isporuku bilo koje vrste oružja Ukrajini iz bilo koje zemlje“. „Uputio sam zahtev u Kijev, to će trajati.

Nisam predsednik Vučić, ne mogu da za par dana odmah sve otkrijem, ali lično nemam razloga da ne verujem predsedniku kada je rekao da Srbija nije isporučivala oružje Ukrajini“, rekao je ambasador Ukrajine.

On je, komentarišući saopštenje ukrajinske ambasade o tom slučaju, rekao kako je naveo je to „provokacija protiv Ukrajine i Srbije“. „To je očigledno ruska provokacija, da bi diskreditovala i Ukrajinu i Srbiju, uoči narednog sastanka između predsednika Vučića i Putina“, ocenio je ukrajinski ambasador u Srbiji za N1.

Aleksandrovič rekao kako zna da Ukrajina nije imala vojno-tehničku saradnju sa Srbijom prošlih godina.

„Kada sam rekao da ne postoji zabrana na isporuku oružja Ukrajini, to je istina, s druge strane, svaka zemlja odlučuje da li želi ili ne želi da sarađuje sa Ukrajinom. Bili bismo zahvalni Srbiji da srpsko oružje završi u Ukrajini“, rekao je Akesandrovič, ocenivši da se oružje često isporučuje preko drugih zemalja i različitih firmi.

„Za nas je važno da se Ukrajina brani, imamo pravo na samoodbranu i koristimo svaku priliku da dobijemo podršku međunarodnih partnera za to“, naglasio je ukrajinski ambasador.

Govoreći o rusko-srpskoj špijunskoj aferi, Aleksandrovič je rekao da ne može da komentariše konkretni slučaj, jer je, kaže, to stvar koju između sebe treba da reše Beograd i Moskva.

„Želim da kažem da su reči Aleksandra Vučića ostavile duboki trag u mom srcu, kažem bez ironije, kad je pitao ‘Zašto’, zašto se Rusija tako ponaša prema Srbiji, to je mene odmah podsetilo da situaciju između Ukrajine i Rusije, kada su nas napali, takođe smo se pitali – zašto“, rekao je ukrajinski ambasdor u Beogradu za N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari