Ambasador Egipta: Veliki potencijali za saradnju u oblasti turizma i ekonomije sa Srbijom 1Foto: pixabay/ soynanii

Ambasador Egipta u Beogradu Amr Alguvejli izjavio je danas da su potencijali za saradnju između Srbije i njegove zemlje mnogobrojni, a da su najznačajniji na polju turizma i ekonomije, kao i da je već ostvareno partnerstvo između gradova Niša i Šarm el Šeika u Južnom Sinaju.

On je na okruglom stolu medija i influensera sa delegacijom Južnog Sinaja rekao da su obavljeni brojni razgovore sa zvaničnicima Srbije, uključujići i premijerku Anu Brnabić.

Prema njegovim rečima, razgovori će biti nastavljeni i sa ministrima ekonomije, građevine i telekomunikacija, kao i predstavnicima komora.

„Južni Sinaj nalazi se u azijskom delu Egipta, a to je važno za srpske privrednike i kompanije da se promovišu u obe sfere naše zemlje, afričkoj i azijskoj“, naveo je Alguvejli.

Na okruglom stolu rečeno je i da bi uskoro mogli biti uvedeni novi direktni letovi između Srbije i Egipta i to od Beograda do Šarm el Šeika, a od aprilaiduće godine i do Kaira, što bi umnogome doprinelo saradnji dve zemlje i razvoju bileteralnih odnosa.

Govoreći o turizmu, ambasador je istakao da je cilj da se ulaže u potencijale Srbije u toj oblasti, odnosno da se investira u turistička mesta.

„Kao jedna od najvažnijih turističkih destinacija u svetu imamo veliko iskustvo u marketingu i menadžmentu koje bi Srbiji moglo da bude dragoceno i koji bi mogli da prenesemo ovde“, kazao je Alguvejli.

On je rekao i da je potpisan sporazum o partnerstvu jednog od najvažnijih velnes i banjskih centara u Egiptu sa „Merkurom“ iz Vrnjačke Banje, dodavši da je delegacija Južnog Sinaja na čelu sa guvernerom Kaledom Foda Sadikom bila i u Nišu.

„Želja nam je da Niš i Šarmel Šeik, koji nije samo mondenska turistička destinacija u azijskom delu Egipta, već i svetski kongresni centar, uspostave prijateljske i partnerske odnose“, izjavio je Alguvejli.

Dodao je i da je na sastancima bilo reči i o viznom režimu i olakšavanju procesa dobijanja viza za grupne turiste i što bi povećalo njihov broj.

„Srbija, koja je na samo tri sata letom, može da bude jako zanimljiva destinacija za Egipćane i veliki turistički potencijal. Zato se radujem što je danas ovde delegacija Južnog Sinaja na čelu sa guvernerom“, naglasio je ambasador Egipta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari