Antić: „Turski tok“ doprineće ukupnoj energetskoj bezbednosti 1FOTO: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić boravi danas u Istanbulu, gde prisustvuje ceremoniji obeležavanja završetka morske deonice projekta izgradnje gasovoda Turski tok. Svečanosti prisustvuju predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Gasovod Turski tok, u dužini od oko 1000 km, koji je zajednički razvijaju Ruska Federacija i Turska Republika i kojim će gas iz Rusije, preko Turske biti dopreman u Jugoistočnu Evropu, činiće dva kraka a svaki od njih imaće kapacitet po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike .

Na marginama ceremonije, Antić se sastao sa turskim ministrom energetike i prirodnih resursa, Faitom Donmezom. Sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković.

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije istakao je da Vlada Srbije visoko ceni napore koje Turska Republika ulaže u razvijanje značajnih projekata, koji jačaju energetsku bezbednost celog regiona.

Realizacija projekta „Turski tok“ doprineće ukupnoj energetskoj bezbednosti ovog dela Evrope. Srbija je spremna da sa svojim susedima razvije nastavak Turskog toka. Krak ispod Crnog mora izašao je na tursku obalu i sledi izgradnja gasovoda ka Bugarskoj“, rekao je ministar Aleksandar Antić u Istanbulu.

On je istakao da je taj projekat značajna prilika za ceo region i njegovu energetsku bezbednost.

– Mogućnosti da 10 do 15 milijardi metara kubnih ruskog gasa iz Turske prođe prema Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj i Austriji ozbiljna je šansa da unapredimo energetsku bezbednost. To će otvoriti mogućnost razvoja gasifikacije i gasne privrede“, naveo je Antić.

On je istakao da bi priključenjem na Turski tok pomenute zemlje postale tranzitne i za gas i da bi, od toga, ostvarivale značajan profit.

Antić je sa turskim kolegom ocenio da prijateljski odnosi predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i predsednika Aleksandra Vučića, rezultiraju razvojem ekonomskih, energetskih i političkih odnosa Turske i Srbije na najvišem nivou.

Ministar Fait Donmez izrazio je zadovoljstvo zbog bilateralnog sastanka sa srpskim kolegom, On je kazao da saradnja u oblasti energetike prati ekspanziju ukupnih odnosa dve države, što dokazuje i ranije potpisan Memorandum kojim se podiže saradnja u oblasti gasa i obnovljive energije na viši nivo, što je posledica velikog broja aktivnosti i sastanaka koji su održani u proteklom periodu.

Ministar Antić u Istanbulu je razgovarao i sa ministrom energetike Azerbejdžana Parvizom Šabazovim. Tom prilikom azerbejdžanski ministar uputio je ministru Antiću poziv za učešće na Savetu Južnog gasnog koridora (TANAP i TAP), koji će se održati 20.februara 2019.godine u Bakuu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari