APR: Elektronsko plaćanje naknada 1Foto: Logo

Privredna društva, preduzetnici i ostala pravna lica koja imaju obavezu dostavljanja finansijskih izveštaja Agenciji za privredne registre, od danas će naknadu za uslugu obrade i objavljivanja elektronskih finansijskih izveštaja moći da plate preko interneta platnom karticom, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Taj servis će, kako je navedeno u APR, značajno olakšati proceduru i pojednostaviti rad privrede.

Direktor APR Zvonko Obradović rekao je da danas puštaju u funkciju aplikaciju za elektronsko bankarsko plaćanje i za jedinstveno elektronsko potpisivanje dokumenata.

On je rekao da će e-plaćanje moći da se obavi bilo kojom vrstom platne kartice, a uslugu elektronskog plaćanja platnim karticama pružaće Komercijalna banka.

Obradović je rekao da nijedna institucija ne mora da napusti Upravu za trezor, niti mora da otvori račun u banci.

Prema njegovim rečima, korisnik će plaćati provizuju na tu uslugu 50 dinara za iznose do 2.500 dinara, a dva odsto za iznose veće od 2.500 dinara.

On je rekao da korisnici „neće više morati da jure pešice papirne uplatnice sa različitih mesta“, već će taj problem biti rešen na automatizovan način.

U aplikaciji, koju će korisnik moći da instalira na svoj računar, svih pet sertifikacionih tela u Srbiji moći će da obavlja elektronsko potpisivanje bez problema koje su imali prošle godine. Ukomponovali smo ceo sistem u jednu celinu da olakšamo i pojednostavimo ovaj proces, istakao je Obradović.

Aplikaciji za e-plaćanje pristupa se preko internet strane APR u Registru finansijskih izveštaja.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić je rekla da joj je zadovoljstvo što može da podrži sistem plaćanja platnim karticama za privredu.

Ona je objasnila da će na tome raditi Vlada Srbije odnosno sva nadležna ministrastva.

Ostalo nam je da sledimo primer APR i da uvedemo ovo i preko portala e-Uprave i za građane, rekla je Brnabić i navela da je krajnje vreme da se uvede plaćanje platnim karticama preko portala e-Uprave za sve servise koje pruža država.

Ona je rekla da su registri osnova za uvođenje elektronske uprave u Srbiji.

Imamo registar privrede i on je u APR, rekla je Brnabić i dodala da će tokom 2017. godine raditi na registru građana i registru adresnih podataka.

To je ono što ministarstvo treba strateški da uradi da bi u Srbiju uveli elektronsku upravu, rekla je Brnabić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari