Bajatović: Jeftiniji gas za potrošače od januara 1Foto: Beta/Milan Obradović

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je večeras, gostujući na Radio-televiziji Srbije, da je danas u novi gasovod pušteno 140.000 kubnih metara gasa iz Bugarske i da svi sistemi funkcionišu.

„Do juče smo testirali sisteme, a danas smo pustili prve količine iz interkonektora“, kazao je Bajatović i objasnio da je to deo unutrašnjeg transportnog sistema Srbije, koji je u vlasništvu kompanije koja je osnovana po srpskim zakonima.

„To je deo našeg unutrašnjeg transportnog sistema. Dobijaćemo gas iz tog izvora i to je svojevrsna diverzifikacija. Danas smo utisnuli oko 140.000 kubnih metara gasa u sistem i sada znamo da sve radi“, rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, gas sada dolazi iz Rusije, a u budućnosti potencijalno može biti i iz neke druge države.

„Srbija će sigurno zadržati strateško partnerstvo u toj oblasti sa Rusijom. Mi smo ovo radili u tišini, pod velikim pritiscima i pretnjom sankcijama. Morali smo tako. Ovo je po meni velika pobeda Srbije i velika pobeda predsednika i njegove nacionalne, ekonomske i spoljne politike“, ocenio je Bajatović.

Izgranja gasovoda Balkanski tok, što je, u stvari, nastavak Turskog toka, omogućiće niže cene gasa, a pored toga, Srbija je prvi put postala tranzitna zemlja, što će joj doneti dodatne prihode.

„Od 1. januara cena gasa na bugarskoj granici biće oko 150 dolara, a sada je 240. Od 60 do 90 dolara će u prva dva kvartala naredne godine biti jeftiniji gas za naše potrošače, a štedećemo i na transportu“, najavio je Bajatović.

Dužina magistralnog gasovoda kroz Srbiju je 403 kilometra od bugarske do mađarske granice. U našu zemlju će ulaziti 13,88 milijardi kubnih metara gasa, a ostajaće onoliko koliko nam bude potrebno za snabdevanje privrede i stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari