Beljanski: Treba razbiti predrasude da je osiguranje skupo 1Foto: Generali

Cilj Generali osiguranja Srbija je da edukacijom, dostupnošću informacija i kvalitetnom uslugom učinimo osiguranje prihvatljivijim poljoprivrednim proizvođačima.

Ako se osvrnemo na statističke pokazatelje onda možemo da konstatujemo da je zastupljenije osiguranje useva i plodova, nego osiguranje životinja.

U oblasti biljne proizvodnje, korisnici su više zainteresovani za osiguranje onih kultura koje iziskuju veća ulaganja, poput voća i povrća, dok je najmanje zastupljeno osiguranje ratarskih kulutura – izjavio je na konferenciji „Upravljanje rizicima u poljoprivrednoj proizvodnji“, koju je na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu organizovao Generali osiguranje Srbija, direktor Sektora za osiguranje poljoprivrede u toj osiguravajućoj kompaniji, Nemanja Beljanski.

Uz opasku da je svaki region izložen speficičnim rizicima, Beljanski je pozvao poljoprivredne proizvođače da se informišu o već postojećim paketima osiguranja, ali i o mogućnostima kreiranja ponuda osiguravajućih pokrića, prilagođenih njihovim potrebama.

„Od osiguravajućih kuća očekuje se da ispune zahteve poljoprivrednika u svakom smislu, ali i da razbiju predrasude da je osiguranje skupo. U tom kontekstu podsetiću da osigranje jednog hektara u Vojvodini iznosi tek oko dva odsto vrednosti useva“, objašnjava Beljanski.

Na konferenciji su, osim direktora Sektora za osiguranje u poljoprivredi te osiguravajuće kuće i državnog sekretara u resornom ministarstvu, Željka Radoševića, govorili i prorektor Univerziteta u Novom Sadu, Vladislav Zekić, kao i poljoprivredni proizvođač iz Budisave Pal Milinski, koji je višegodišnji klijent Generali osiguranja Srbija. On se bavi ratarstvom i to je jedini izvor prihoda njegove porodice, što je kako je rekao, dovoljan motiv da se opredeli za osiguranje.

Zaključak konferencije je da je poljoprivrednike u Srbiji neophodno konstantno motivisati da u većoj meri osiguravaju useve i stoku, naročito imajući u vidu da je nivo zastupljenosti osiguranja u srpskom agraru na znatno nižem nivou nego u zemljama u regionu i razvijenim državama Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari