Beograd želi elektroenergetske potencijale u Makedoniji? 1Vučić i Dodik Foto: FoNet/ MOD (arhiva)

Komentarišući tvrdnje da Srbija namerava da kupi Elektroprivredu Republike Srpske Aleksandar Vučić, predsednik Srbije je juče to demantovao, odnosno istakao je da je pogrešno protumačena inicijativa nadležnih u Srbiji i Republici Srpskoj za izgradnju zajedničkog preduzeća za  izgradnju hidroelektrana na Drini.

Vučić je dodao da je Srbija zainteresovanija za kupovinu drugih elektrodistribucija u regionu nego za Elektrodistribuciju Republike Srpske, i dodao da „Beograd nikada neće uraditi bilo šta što ne bi bilo u interesu Srpske“.

Podsećanja radi, Danas je ovih dana pisao o tome da je poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke u Skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović postavio pitanje vlastima Republike Srpske da li je tačno da nameravaju da Srbiji prodaju Elektroprivredu Republike Srpske.

On je dodao da vlasti Republike Srpske „uništavaju svako preduzeće iz sistema Elektroprivrede Republike Srpske kako bi ga prodali predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću“ zarad njegove podrške na izborima.

U tekstu objavljenom u našem listu stručna javnost je konstatovala da bi kupovina Elektroprivrede Republike Srpske bila dobra investicija koja bi unapredila rad Elektroprivrede Srbije kao i da je jedini razlog što se opozicija u Republici Srpskoj protivi tome je što bi to ojačalo njen budžet pa bi to aktuelnoj vlasti bilo pripisano kao uspešno ostvaren poen.

Sagovornik Danasa koji je želeo da ostane anoniman a dobar je poznavalac stanja u energetskom sektoru regiona ističe da Elektroprivreda Republike Srpske, izuzev u onom delu vezanom za izgradnju novih hidroelektrana, Beogradu nije zanimljiva za kupovinu.

Srbija je umesto toga, navodi naš sagovornik, spremna za zajedničke elektroenergetske projekte sa Mađarskom kao i eventualnu kupovinu elektroprivrednih preduzeća u Makedoniji.

– Republika Srpska isto kao i Srbija ima dosta termoelektrana koje su zastarele i biće ih u budućnosti potrebno ugasiti. Shodno tome, Beograd ne bi ništa postigao kupovinom te elektroprivrede jer se ona ne zasniva većinski na radu hidropotencijala i drugih obnovljivih izvora energije. Zato se i prave planovi sa Mađarskom o eventualnim akvizicijama u regionu kada je reč o energetici, usmerenim prvenstveno na hidropotencijal – objašnjava naš sagovornik.

Slobodan Ružić, direktor konsultantske firme Enerdži sejving grup, kaže za Danas da bi za Srbiju bilo znatno isplativije da razmišlja o izgradnji zamenskih proizvodnih kapaciteta u zemlje umesto da kupuje elektroprivrede iz regiona.

– Kupovina elektroprivreda u regionu je komercijalna stvar. Za to nema potrebe jer se može napraviti i saradnja, primera radi kakvu je Srbija imala u prošlosti kada je reč o hidropotencijalima, sa Crnom Gorom. Ipak, ako je cena povoljna i kupovina neke od elektroprivreda u regionu može da bude solucija jer bi to ojačalo Elektroprivredu Srbije. Takav objedinjeni sistem bi naime imao manje troškove što bi uticalo na poboljšanje poslovnih rezultata – navodi naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari